Οδηγός επιβίωσης μέσα στο σπίτι

Αυτές τις δύσκολες ημέρες η ψυχραιμία και η αισιοδοξία είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του χαρακτήρα μας που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε και να φιλτράρουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Όλοι αισθανόμαστε το βάρος των γεγονότων και όλοι οφείλουμε στον εαυτό μας να βρούμε τη δύναμη, ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει όρθιους.

Το ανθρώπινο μυαλό είναι μια μηχανή επιβίωσης που πάντα ανέμενε και απέφευγε τον κίνδυνο για να επιβιώσει. Η ανθρώπινη ύπαρξη καθορίστηκε από αυτόν τον μηχανισμό που σαν κεντρικό άξονα είχε τον έλεγχο.

Έλεγχος…  μία έννοια και μία λέξη που μοιάζει τις μέρες αυτές τόσο εύθραυστη, καθώς όλα τα δελτία ειδήσεων και η τρέχουσα ειδησεογραφία τονίζουν την έλλειψη ή την απώλεια της σημασίας αυτής της λέξεως…. αλλά ευτυχώς για εμάς τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Απέναντι σε αυτόν τον ιό όλοι μας μπορούμε να ασκήσουμε αυτοέλεγχο και να μείνουμε μέσα στο σπίτι μας, αποφεύγοντας κάθε άσκοπη έξοδο έξω από αυτό.

Μπορούμε να ελέγξουμε την καθημερινότητα μας δημιουργώντας ένα πρόγραμμα για εμάς και για τα παιδιά μας, δίνοντας ουσία, χώρο και ποιότητα σε στιγμές που πριν ήταν αδύνατο να έχουμε στη πολυάσχολη καθημερινότητά μας.

Το σπίτι μας είναι το ασφαλέστερο μέρος που μπορεί να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και είναι τύχη και προνόμιο για όλους εμάς που μπορούμε να μείνουμε μέσα σε αυτό και δεν βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή του πυρός, όπως τόσοι άλλοι που βάζουν σε κίνδυνο καθημερινά την υγεία τους, είτε για να μην λείψει τίποτα σε εμάς, είτε για να σώσουν ζωές, είτε για να μας προστατέψουν.

Ο χώρος του σπιτιού μας, είναι ένας χώρος χαλάρωσης, ψυχαγωγίας, θαλπωρής, προστασίας. Υπάρχουν τόσα όμορφα και δημιουργικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέσα σε αυτόν, αλλά και τόσα περισσότερα που μπορούμε να μοιραστούμε με τα πρόσωπα που αγαπάμε.

Η έλλειψη φαντασίας και έκφρασης είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει το σπίτι μας να μοιάσει μικρό ή ψυχοπλακωτικό.

  • Το σπίτι μας μπορεί να γίνει ένα μικρό γυμναστήριο (ίσως και να αντικαταστήσει εκείνο το γυμναστήριο που γραφτήκαμε για έναν ολόκληρο χρόνο και πήγαμε μόνο δύο φορές….!!!!:)
  • Τώρα που η αλήθεια είναι ότι ξεκουραζόμαστε, μπορούμε να φροντίσουμε και να προσέξουμε καλύτερα τη διατροφή μας, να δοκιμάσουμε συνταγές και γιατί όχι αντί να πάρουμε να χάσουμε κανένα κιλάκι.
  • Το σπίτι μας μπορεί να γίνει ο χώρος που εκφράζουμε την τέχνη μας, είτε μέσω της μουσικής, είτε μέσω της ζωγραφικής, είτε μέσω της φωτογραφίας, είτε μέσω της συγγραφής. Η καλλιτεχνική έκφραση, όποιο και αν είναι το όχημά της, είναι σημαντική για να διατηρήσουμε μια καλή ψυχική ισορροπία.
  • Η ανανέωση του χώρου μας, η αλλαγή της διακόσμησής του, αλλά και κάποιες μικροεπισκευές που μπορεί να χρειάζονται και μπορούμε να κάνουμε θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα, ενώ αποτελούν και έναν εποικοδομητικό τρόπο διαφυγής από τις εικόνες που βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση.
  • Χιούμορ – Η πραγματική πηγή του χιούμορ δεν είναι η χαρά, αλλά η λύπη. Δεν υπάρχει χιούμορ στον Παράδεισο. – Μαρκ Τουαίην, 1835-1910. Το χιούμορ είναι μία ιδιαίτερη μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας, που ως στόχο έχει να προκαλέσει το γέλιο, που αυτή τη στιγμή είναι τόσο σημαντικό, όσο και η παραμονή μας μέσα στο σπίτι και όπως πολύ σωστά το έθεσε ο αμερικανός συγγραφέας, η πραγματική πηγή του είναι η λύπη. Μη διστάσετε λοιπόν να μοιραστείτε με τους φίλους σας, αστεία σχόλια, βίντεο, εικόνες και φωτογραφίες που μπορεί να δημιουργήσετε εσείς οι ίδιοι ή να βρείτε στο διαδίκτυο.
  • Τέλος, όλοι έχουμε ένα smart τηλέφωνο, έναν υπολογιστή ή ένα tablet και τα τρία αποτελούν μέσα τα οποία μπορούν να μας ταξιδέψουν και να μας παρασύρουν σε μία διαφορετική ψυχική διάθεση. Επιλέξτε, σειρές, σόου, ταινίες και ντοκιμαντέρ που θα σας κάνουν να αισθανθείτε όμορφα!