Πως θα προστατέψετε αποτελεσματικά το σπίτι σας από τον Κορωνοϊό

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής (CDC), βάση των πρόσφατων στοιχείων που υποδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός (COVID 19) μπορεί να παραμείνει βιώσιμος για ώρες έως ημέρες πάνω σε επιφάνειες, εξέδωσε έναν οδηγό ο οποίος αναφέρει τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να κρατήσουμε τον ιό έξω από το σπίτι μας.

Για σπίτια που κανένα μέλος της οικογένειας δεν νοσεί, ο οδηγός αναφέρει:

«Καθαρίζουμε τακτικά, τραπέζια, πόμολα, ηλεκτρικούς διακόπτες, λαβές, γραφεία, καρέκλες, τουαλέτες, βρύσες, νεροχύτες, με οικιακά καθαριστικά και απολυμαντικά που είναι κατάλληλα για κάθε μία από αυτές τις επιφάνειες.»

Μεγάλη προσοχή πρέπει δοθεί στο πόμολο και το χερούλι της εξωτερικής πόρτας καθώς και τους ηλεκτρικούς διακόπτες που ακουμπάμε όταν μπαίνουμε μέσα στο σπίτι γιατί απλά δεν έχουμε πλύνει ακόμα τα χέρια μας. Τα πόμολα και τους ηλεκτρικούς διακόπτες μπορούμε να τους καθαρίσουμε με ασφάλεια με κάποιο καθαριστικό που να αναγράφει ότι περιέχει προσθήκη χλωρίου ή με αραιωμένη χλωρίνη. Τη διαδικασία αυτή την επαναλαμβάνουμε καθημερινά όταν εμείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς μας έρχεται από έξω.

Η χλωρίνη είναι το πιο ισχυρό καθαριστικό με αποδεδειγμένη και αποτελεσματική δράση απέναντι ακόμα και στους πιο θανατηφόρους ιούς όπως είναι ο Έμπολα.

Αυτή την εποχή σχεδόν όλοι έχουμε μέσα στα σπίτια μας χαλιά και χαλάκια. Τα χαλάκια είναι εύκολο να τα πλύνουμε μέσα στο πλυντήριο και μετά να το βάλουμε να κάνει μία πλύση με χλωρίνη για να εξαλειφθούν τα μικρόβια μέσα στον κάδο.  Τα χαλιά όμως είναι μία διαφορετική υπόθεση, ειδικά για όσους από εμάς έχουμε κατοικίδια που ανεβαίνουν σε κρεβάτια και καναπέδες.

Η ασφαλέστερη λύση είναι να σηκώσουμε τα χαλιά φορώντας πάντοτε γάντια και να τα αποθηκεύσουμε στην αποθήκη μέχρι να τα πάμε για πλύσιμο. Αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά την καθαριότητα του σπιτιού.

Τα ρούχα που φορέσαμε για να βγούμε έξω, μπορεί να ακουμπήσαμε κάπου και να φέρουν τον ιό. Για να αποφύγουμε τη διασπορά μέσα στο σπίτι, τα βάζουμε στα άπλυτα. Όταν έρθει η ώρα να βάλουμε πλυντήριο, δεν τινάζουμε τα άπλυτα ρούχα μας, τα πιάνουμε με γάντια για να τα τοποθετήσουμε στον κάδο του πλυντηρίου, διαφορετικά πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας.

Αερίζουμε το σπίτι καθημερινά τουλάχιστον για 10 λεπτά την ημέρα

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα διαλύματα αλκοόλης που είναι αποτελεσματικά πρέπει να περιλαμβάνουν αλκοόλη τουλάχιστον 70%, οτιδήποτε λιγότερο δεν είναι αποτελεσματικό.

Το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας (ACC) έχει συντάξει έναν κατάλογο προϊόντων που έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έναντι αναδυόμενων παθογόνων ιών, συμπεριλαμβανομένου του (COVID-19).

Δείτε τον κατάλογο https://www.americanchemistry.com/Novel-Coronavirus-Fighting-Products-List.pdf

Ο οδηγός αναφέρει και τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουμε όταν κάποιο μέλος της οικογένειάς μας έχει κολλήσει τον ιό, δεν έχει σοβαρή συμπτωματολογία και βρίσκεται σε κατ’ οίκο περιορισμό.

Δείτε τα μέτρα που πρέπει να λάβετε σε αυτή την περίπτωση

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/cleaning-disinfection.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fcommunity%2Fhome%2Fcleaning-disinfection.html