Φωτογραφίες τέλεια εστιασμένες & με υψηλή οξύτητα – Tips & Συμβουλές

Οι σωστά εστιασμένες φωτογραφίες με υψηλή οξύτητα, είναι φωτογραφίες που νομίζεις ότι θα σου μιλήσουν, είναι τόσο ζωντανές και αισθητικά όμορφες.

Η άνοιξη βρίσκεται μπροστά μας και θα μας δώσει πολλές ευκαιρίες για βόλτες μέσα στη πόλη, αλλά και εκδρομές στο βουνό ή τη θάλασσα, με φόντο πανέμορφα τοπία αφού η φύση που σιγά σιγά θα ξυπνά, θα έχει πολύχρωμη διάθεση.

Όπως πάντα η φωτογραφική μηχανή δεν θα λείπει από την παρέα της οικογένειας ή των φίλων και σίγουρα πολλές φωτογραφίες θα τραβηχτούν για να γεμίσουν τα social media.
Πως όμως μπορούμε να κάνουμε τις φωτογραφίες αυτές να δείχνουν τόσο ζωντανές και όμορφες όσο και οι στιγμές που ζήσαμε;

Tip #1

Όταν τραβάμε ένα ανοιχτό κάδρο, με ευρυγώνια λήψη, γιατί θέλουμε να αναδείξουμε και το τοπίο μέσα στη φωτογραφία μας, προσέχουμε η τοποθεσία που θα γίνει η λήψη να μην έχει τυχαία αντικείμενα μέσα που μπορούν να μειώσουν την αξία της, πχ μία random, σακούλα, σκουπίδια, ένας κάδος κτλ.

Tip #2

Όταν φωτογραφίζουμε ένα γκρουπ ανθρώπων, ας πούμε 3 με 4 άτομα, όλοι πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη στοίχιση ο ένας δίπλα στον άλλο, Αυτό που θέλουμε στην ουσία είναι τα πρόσωπά τους να βρίσκονται στην ίδια γραμμή εστίασης του φακού. Αυτή η λεπτομέρεια είναι σημαντική γιατί σε μία λήψη wide aperture το βάθος πεδίου είναι πολύ ρηχό και αν κάποιος βρίσκεται πιο πίσω ή πιο μπροστά η εικόνα του θα εμφανιστεί λίγο θολή στη φωτογραφία.

Δείτε σχετικό βίντεο,

Tip #3

Αν η κάμερά σας έχει eye & face detector σιγουρευτείτε ότι την ώρα που τραβάτε την φωτογραφία είναι ενεργοποιημένο και εστιάστε στα μάτια.

Tip #4

Δεν πλησιάζομαι πολύ τα πρόσωπα που θέλουμε να φωτογραφήσουμε, όσο πιο κοντά ερχόμαστε, οι ρυθμίσεις μας θα πρέπει να είναι τέλειες για να βγάλουμε μία απόλυτα εστιασμένη φωτογραφία σε όλα τα πρόσωπα. Απομακρυνθείτε λίγο, έτσι ώστε να δώσετε χώρο στον εαυτό σας να παίξετε με την εστίαση.

Tip #5

Όταν επιδιώκουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα, τη φωτογραφική μας κάμερα θα πρέπει πάντοτε να συνοδεύετε και από ένα τρίποδο, η αλήθεια είναι όμως ότι ένα τρίποδο δεν είναι τόσο ευχάριστο σαν λύση, όταν πρέπει να το κουβαλάς από εδώ και από εκεί. Το σώμα μπορεί να λειτουργήσει σαν τρίποδο ή να χαλάσει μία φωτογραφία.

Δείτε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σώμα σας σαν τρίποδο, αλλά και τι να αποφύγεται,

Tip #6

Αν φωτογραφίζουμε ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο π.χ ένα λουλούδι είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε ένα σημείο εστίασης της κάμερας και όχι περισσότερα.