Άνοιξη και καλοκαίρι, δύο πολύχρωμες εποχές του χρόνου που δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να φωτογραφίσουμε χρώματα.

Κοιτάζοντας πολλές φορές φωτογραφίες με εντυπωσιακά τοπία ή πανέμορφα πορτραίτα, η αίσθηση ότι κάτι λείπει από την εικόνα γίνεται ολοένα και πιο συχνή, μοιάζουν σαν τυχαίες συναντήσεις που ποτέ δεν υπάρχει ο χρόνος να δημιουργηθεί ένας πραγματικός διάλογος ανάμεσα στο τοπίο και τον φωτογραφιζόμενο, ενώ η λάθος χρονική στιγμή μοιάζει να διαλύει στο φως τις πανέμορφες εντάσεις των χρωμάτων.

Φέτος καθώς διανύουμε ακόμα την άνοιξη και έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι έχουμε τον χρόνο να αναθεωρήσουμε την νοοτροπία μας και το πώς χειριζόμαστε τα κάδρα στις φωτογραφίες, το πώς δημιουργούμε μία αρμονική ροή στην εικόνα, το πώς δένουμε τα στοιχεία, πως δημιουργούμε αντιθέσεις, αλλά και το πώς αντιμετωπίζουμε τα χρώματα πάνω μας, στα ρούχα και τα αξεσουάρ μας.

Όλα ξεκινούν από μέσα σας, προβάλλονται πάνω μας και αποτυπώνονται στις δράσεις μας. Ξεκινώ με αυτό το τρίπτυχο για να τονίσω τη σημασία της διάθεσης κάθε φορά που βγάζουμε ή μας βγάζουν μία φωτογραφία και το πώς η διάθεσή μας μπορεί να επηρεάσει την εικόνα της φωτογραφίας. Φυσικά δεν μιλώ για το χαμόγελο ή για το πώς γράφει το βλέμμα στη κάμερα αν και αυτά είναι εξίσου σημαντικά, στέκομαι στο διάλογο ανάμεσα στο φόντο και σε εμάς, τη διάθεσή μας για εξερεύνηση και την απόφασή μας τελικά να δημιουργήσουμε μία πραγματικά όμορφη εικόνα ή να προσθέσουμε απλά ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο στα αρχεία των διακοπών και των εκδρομών μας.

«Αναζήτηση» είναι μία λέξη που κρύβει μέσα της εξαιρετικά πολύ μεγάλη δύναμη, είναι το όχημα που οδηγεί άλλες φορές στην «ανακάλυψη» και άλλες φορές στην «ολοκλήρωση».

Στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας η αναζήτησή μας για την τελειότητα, την επιτυχία, την ομορφιά, την τάξη, την αρμονία, την ευτυχία αποτελούν σημαντική κινητήριο δύναμη και όμως όταν τραβάμε ή μας τραβάνε μία φωτογραφία αυτό πολλές φορές μοιάζει να χάνεται. Είναι η διάθεσή μας, ντρεπόμαστε να εκφραστούμε λίγο πιο θεατρικά, να παρασυρθούμε συναισθηματικά από ένα πανέμορφο τοπίο; Αν δεν μπορούμε να νιώσουμε και να εκφράσουμε τη στιγμή, γιατί στηθήκαμε αρχικά να βγάλουμε τη φωτογραφία;

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι τρία εξαιρετικά παραδείγματα όπου υπογραμμίζεται η αρμονία, ο διάλογος και η αντίθεση.

Προχωρώντας στα χρώματα, θέλω να τονίσω ότι βρίσκονται παντού γύρω μας και όμως οι περισσότερες φωτογραφίες μοιάζουν άχρωμες.

Αναζητήστε τα χρώματα, είναι αυτά που δημιουργούν το ενδιαφέρον αλλά και τις αντιθέσεις σε μία φωτογραφία, ιδιαίτερα την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Φορέστε χρώματα

Πολλές φορές τα χρώματα που μας εξυπηρετούν στην καθημερινότητά μας την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι το λευκό, το μαύρο και τα γήινα χρώματα όπως το μπεζ, το εκρού, το καφέ. Είναι όμως χρώματα αδιάφορα, που δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στην ψυχολογία μας και σίγουρα ούτε σε μία φωτογραφία.

Ίσως φέτος είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε έντονα χρώματα μέσα στη γκαρνταρόμπα μας, όπως το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί, το aqua, αλλά και τα σχέδια και τα φλοράλ.

Κάθε χρώμα θα φορτίζει τη ψυχολογία μας με την ενέργειά του και θα κάνει τις φωτογραφίες μας να ξεχωρίζουν ακόμα περισσότερο.

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι ιδανικότερες ώρες για να τραβήξουμε λήψεις που θα έχουν έντονα χρώματα είναι το πρωί και το απόγευμα.