• Η ψυχολογία και το μήνυμα που μεταφέρει η φωτογραφία μας στο LinkedIn και στο CV μας

    Τα λάθη που μπορεί να μας στοιχίσουν την ευκαιρία για μία πολυπόθητη θέση εργασίας

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η εικόνα που προβάλουμε, γι’ αυτό και επενδύουμε καθημερινά πάνω σε αυτή, προσέχοντας το ντύσιμό μας, το χτένισμά μας, οι γυναίκες το μακιγιάζ κτλ.

Επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητα, είναι δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσεγγίζουμε το επάγγελμά μας, σε όποιο τομέα και αν ανήκει.

Αυτό που μοιάζει να ξεχνάμε κάποιες φορές όταν επικοινωνούμε στον κόσμο τον εαυτό μας, την ειδικότητά μας, την εμπειρία και τις ικανότητές μας, είναι ότι η επικοινωνία στο σύνολό της χωρίζεται σε δύο μέρη τη λεκτική επικοινωνία και τη μη λεκτική επικοινωνία.

Η λεκτική επικοινωνία διακρίνεται σε:

  • Προφορική επικοινωνία, που πραγματοποιείται μέσω της ομιλίας
  • Γραπτή επικοινωνία, που πραγματοποιείται μέσω εγγράφων, επιστολών κ.ο.κ.

Η μη λεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει:

  • Τη γλώσσα του σώματος
  • Τις εκφράσεις του προσώπου

Για το πόσο σημαντική είναι η μη λεκτική επικοινωνία, αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί το 70% περίπου από το σύνολο των μέσων που χρησιμοποιούνται για επικοινωνία, όταν η φωνή αποτελεί το 20% και ο πραγματικός λόγος, μόλις το 10%.

Έτσι λοιπόν, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το CV μας αποτελεί μία μορφή λεκτικής επικοινωνίας και η φωτογραφία που το συνοδεύει είτε σε ένα email, είτε στο LinkedIn αποτελεί μία μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας, οπότε θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στο τι θέλουμε να προβάλλουμε για εμάς με αυτή τη φωτογραφία, κύρος, αξιοπιστία, ειλικρίνεια, εργατικότητα, επαγγελματισμό, μαχητικότητα ή όλα μαζί.

Στο σημείο αυτό κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, και όμως στην ουσία δεν είναι, αν η φωτογραφία μας είναι το αποτέλεσμα μίας επαγγελματικής φωτογράφησης και το πρόσωπο που παρουσιάζουμε έχει την εικόνα της ψυχολογίας μας, η οποία οφείλει να παρουσιάζει όλα τα παραπάνω στοιχεία, δηλαδή κύρος, αξιοπιστία, ειλικρίνεια, εργατικότητα, επαγγελματισμό και μαχητικότητα.

Σίγουρα όλοι μας δεν έχουμε την ίδια προσωπικότητα και σίγουρα κάποιο στοιχείο θα υπερτερεί έναντι του άλλου, το καλό είναι όταν η εικόνα μας σε μία φωτογραφία υπογραμμίζει ένα ή δύο από αυτά τα στοιχεία, υποσυνείδητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο τα υπόλοιπα υπονοούνται.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα φωτογραφιών για CV και LinkedIn για να το κατανοήσουμε καλύτερα. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν ένα χαρακτηριστικό πράσινο check πάνω τους ή ένα κόκκινο Χ. Οι φωτογραφίες με το πράσινο check επιτυγχάνουν την μη λεκτική επικοινωνία, ενώ οι φωτογραφίες με το κόκκινο Χ χάνουν το νόημα για το οποίο τραβήχτηκαν. Στόχος λοιπόν είναι να διακρίνουμε εκείνα τα επαγγελματικά πορτραίτα που οδηγούν στην επιτυχία γιατί απλά επικοινωνούν ξεκάθαρα το μήνυμα.

Αν οι παρακάτω κύριοι ήταν δικηγόροι, πoιο πρόσωπo από τα τρία, με μόνο κριτήριο την φωτογραφία τους θα εμπιστευόσασταν να σας αντιπροσωπεύσει;

Η φωτογραφία του συγκεκριμένου κυρίου συνοψίζει την αξιοπιστία και το κύρος. Τα χέρια του είναι πίσω από την πλάτη του, λεπτομέρεια που αναδεικνύει την εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό και τις ικανότητές του. Μοιάζει να είναι ανοιχτός σε κάθε πρόκληση, αλλά και έτοιμος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πελάτη του.

Η φωτογραφία αυτή αναδεικνύει δυναμισμό, μαχητικότητα και επαγγελματισμό. Η στάση του κυρίου που εμφανίζεται σε αυτή τη φωτογραφία, είναι αυστηρή. Τα σταυρωμένα χέρια, η ελαφρώς διαγώνια πόζα  και το βλέμμα του έντονο και διαπεραστικό, θα μπορούσε κανείς να πει ότι συνοψίζει τα πάντα, όσα φαίνονται και όσα υπονοούνται.

Εγωκεντρικός, νάρκισσος και με στραμμένο το βλέμμα του κάπου αλλού και όχι σε εμάς, ο κύριος που εμφανίζεται σε αυτή τη φωτογραφία μας δείχνει το κοστούμι του και το πόσο όμορφα αισθάνεται για τον εαυτό του. Το νόημα του επαγγελματικού πορτραίτου εδώ έχει χαθεί, καθώς από αυτή τη φωτογραφία κάποιος δεν μπορεί να ερμηνεύσει σχετικά στοιχεία.

Περισσότερα παραδείγματα

Ο συμπαθής και ευχάριστος κατά τα άλλα νεαρός στην παραπάνω φωτογραφία, ακουμπά χαλαρά στον τοίχο που βρίσκεται δίπλα του σαν να βρίσκεται στο διάλειμμά του. Λάθος!

Με καλοπροαίρετο βλέμμα και ειλικρινές χαμόγελο η κοπέλα που παρουσιάζεται στην πάνω φωτογραφία αναδεικνύει επαγγελματισμό, ειλικρίνεια και εργατικότητα.

Γλυκεία και συμπαθής η κυρία που εμφανίζεται στην φωτογραφία αν και καλαίσθητη, η στάση του σώματός της ταιριάζει με φόντο έναν διαγωνισμό ομορφιάς και όχι έναν επαγγελματικό χώρο.

Νεανική και μοντέρνα η κοπέλα που εμφανίζεται στη φωτογραφία, χάνει στις εντυπώσεις γιατί τα μαλλιά την καλύπτουν το μισό πρόσωπό της. Το βλέμμα τις είναι στραμμένο σε εμάς, αλλά μοιάζει να ταξιδεύει κάπου αλλού, ενώ κάποια στοιχεία δυναμισμού που διαφαίνονται από τον τρόπο που έχει τοποθετήσει το σώμα της, μοιάζουν να μην έχουν γερά θεμέλια.

Σοφιστικέ, δυναμική και συγκροτημένη η νεαρή κοπέλα που εμφανίζεται στη φωτογραφία, μοιάζει ότι έχει πιάσει το νόημα, αφού το συμπέρασμα που βγαίνει από τη παρουσία της και τη γλώσσα του σώματός της είναι η όρεξή της για εργασία, η αξιοπιστία και ο επαγγελματισμός της.

Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε ένα επαγγελματικό πορτραίτο μπορεί να μας βάλει εντός τροχιάς ή να μας δυσκολέψει, ενώ η ποιότητα και η ανάλυσή του είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε την εικόνα μας όσο πιο όμορφα και καθαρά γίνεται.

Ένα επαγγελματικό πορτραίτο αποτελεί μία εύστοχη επένδυση που θα μας ακολουθεί για χρόνια, γι’ αυτό και πρέπει να δημιουργείται πάντα από έναν επαγγελματία φωτογράφο.