Φωτογραφικές συνθέσεις με… Σκιές

Οι σκιές μπορούν να δημιουργήσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη λήψη μίας φωτογραφίας. Μπορούν να δώσουν βάθος, να δημιουργήσουν ξεκάθαρα ή αφηρημένα σχήματα και να κάνουν την φωτογραφία που θα τραβήξουμε ακόμα πιο καλλιτεχνική, αλλά και μοναδική.

Όπως στη ζωγραφική, έτσι και στη φωτογραφία ψάχνουμε να αναδείξουμε τη φυσική και ψυχική όψη του φωτός, σε σχέση με το σκότος, δηλαδή της σκιάς.

Αναζητούμε την προοπτική των σκιών αλλά και το χρώμα των σκιών, την αντίθεση, αλλά και την ατμόσφαιρα που μπορεί να δημιουργήσει.

Το πρώτο βήμα στο να φωτογραφήσουμε έντονες ξεκάθαρες σκιές, είναι να τραβήξουμε τη φωτογραφία που θέλουμε την σωστή ώρα ή να δημιουργήσουμε με τεχνητά μέσα μία πηγή έντονου φωτός, ικανή να δημιουργήσει μία ξεκάθαρη σκιά.

Όταν χρησιμοποιούμε φυσικό φως, οι ακτίνες του ηλίου πρέπει να είναι έντονες και να πέφτουν κατευθείαν στο θέμα που ως αποτέλεσμα θα μας δώσει τη σκιά του, πάνω σε ένα πρόσωπο, κτίριο, ή αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφίσουμε.

Όπως είπαμε και παραπάνω οι σκιές μπορούν να δώσουν βάθος στις φωτογραφίες μας, για να αποφύγουμε λοιπόν δισδιάστατες εικόνες, η ιδανικότερη θέση είναι να φωτογραφίζουμε από το πλάι.

Η σύνθεση είναι πάντα κάτι που θέλει όραμα αλλά και φαντασία, σίγουρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά στοιχεία για να δημιουργηθούν σκιές πάνω σε ένα πορτραίτο, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα μέσα, όπως αντικείμενα που μπορούν να δημιουργήσουν μία ιδιαίτερη σκιά ή κάποια δαντέλα με ιδιαίτερα σχέδια που θα αναδειχθούν μοναδικά πάνω στο πρόσωπο που φωτογραφίζουμε.

Οι σκιές μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν χωρίς να αποτυπώνονται πάνω στο θέμα που φωτογραφίζουμε, μπορούν απλά να το πλαισιώνουν δημιουργώντας μία ιδιαίτερη αίσθηση ή απόλυτα σχήματα.

Όσοι λοιπόν αναζητάτε έναν τρόπο για να δημιουργήσετε ακόμα πιο ιδιαίτερες και καλλιτεχνικές φωτογραφίες, αναζητήστε το επόμενό σας concept στις σκιές.