Πως φωτογραφίζουμε αφηρημένα concept – Abstract Photography

Η αφηρημένη φωτογράφηση εκφράζει ιδέες και συναισθήματα μέσα από τον τρόπο που φωτογραφίζει οποιοδήποτε στοιχείο. Δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει μία ρεαλιστική εικόνα, αντίθετα φέρνει στην επιφάνεια λεπτομέρειες που δεν θα παρατηρούσαμε ποτέ σε μία συνηθισμένη φωτογραφία.

Τα κύρια χαρακτηριστικά  μίας καλής abstract φωτογράφησης είναι η απλότητα, η σύνθεση, η γωνία της λήψης, ο φωτισμός, η αρμονία και το μυστήριο.

Το χαρακτηριστικό της απλότητας μπορεί να μοιάζει εκ πρώτης όψεως ξένο σε μία αφηρημένη φωτογραφία ,αφού πολλές φορές το θέμα μοιάζει πολυσύνθετο και το τελικό αποτέλεσμα πληθωρικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι φωτογράφοι που ασχολούνται με αυτού του τύπου τις φωτογραφίες, συνήθως αφαιρούν και δεν προσθέτουν στοιχεία, αφού στόχος τους είναι να γίνει κατανοητό σε όλους το συναίσθημα ή η ιδέα που θέλουν να προβάλλουν.

Αν και στην αφηρημένη φωτογραφία δεν εφαρμόζονται οι συνήθεις κανόνες της φωτογραφίας, η επιτυχία τους ωστόσο βασίζεται στον σχεδιασμό και κυρίως στη δομή αυτού του σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι ο φωτογράφος έχει σκεφτεί προσεχτικά τη σειρά, τη τοποθέτηση και την ισορροπία μεταξύ των σχημάτων, των μοτίβων και των υφών ακόμα και των χρωμάτων μέσα σε μία τέτοιου τύπου φωτογραφία. Στην ουσία έχει στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο concept/σύνθεση και αυτό προσπαθεί να δημιουργήσει μέσα σε μία εικόνα.

Η γωνία λήψης θα καθορίσει πως θα παρουσιαστεί ένα αντικείμενο σε μία αφηρημένη φωτογραφία. Ψάχνουμε πάντα το σημείο υπεροχής, δηλαδή εκείνο το σημείο που θα αναδείξει το θέμα μας και θα κρατήσει κάθε στοιχείο περισπασμού έξω από τη φωτογραφία.

Ο φωτισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη φωτογραφία, άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία και καθορίζει το αποτέλεσμα και στην αφηρημένη φωτογράφιση. Ο φωτισμός είναι εκείνο το στοιχείο μπορεί να δώσει στη φωτογραφία μας, έμφαση, δραματικότητα, να τονίσει σχήματα, λεπτομέρειες ή σημεία της εικόνας.

Η οπτική ισορροπία και οι χρυσές αναλογίες, είναι πολύ σημαντικές σε αυτού του τύπου τη φωτογράφιση, γιατί έτσι αποφεύγουμε, στοιχεία που έχουμε επιλέξει να δημιουργήσουν σύγχυση στο θεατή και τελικά απλά να φανούν χαοτικά.

Οι αφηρημένες εικόνες προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις και παρασύρουν την φαντασία, συμπεριλαμβάνοντας ένα στοιχείο μυστηρίου και ίντριγκας. Έτσι η αφηρημένη τέχνη δίνει στους θεατές την ξεχωριστή αίσθηση του διαφορετικού, του άπιαστου και σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις την  αίσθηση του θαύματος.

Οι συναισθητικές αντιδράσεις που προκαλούν οι αφηρημένες φωτογραφίες, είναι ένα στοιχείο που ελκύει τους  θεατές και τους ενθαρρύνει να εκτιμήσουν ακόμη και τα πιο περίπλοκα ,αλλά ελκυστικά, έργα τέχνης.

Πως θα ξεκινήσετε

Φωτογραφίστε καθημερινά αντικείμενα

Κάντε macro λήψεις σε ιδιαίτερα design αντικειμένων

Φωτογραφίστε μέσα από αντικείμενα

Τραβήξτε λήψεις με κίνηση

Χρησιμοποιήστε και εκμεταλλευτείτε τον τεχνητό φωτισμό. Παίξτε με πιο έντονο και πιο χαμηλό φωτισμό

Πειραματιστείτε τραβώντας λήψεις από διάφορες γωνίες

Επεξεργαστείτε μετά τις εικόνες που τραβήξατε