Όταν κοιτάς τον ουρανό εκείνες τις νύχτες της ξαστεριάς, εκείνες τις ήρεμες νύχτες του καλοκαιριού που τα περίλαμπρα αστέρια γεμίζουν τον ουρανό, αναρωτιέσαι ποτέ τι κρύβεται πίσω από τον ουράνιο θόλο που περιβάλει τη γη;

Το θαύμα της ύπαρξης και το μεγαλείο του σύμπαντος βρίσκεται πάντα εκεί, κρυμμένο σε κοινή θέα, έτοιμο να ανακαλυφθεί από τον κάθε έναν από εμάς.

Το ανθρώπινο μάτι τελικά μπορεί να αντιληφθεί τόσο λίγα, το ανθρώπινο δαιμόνιο όμως,  ο ανθρώπινος νους, δεν έχει όρια.

Αυτό το άρθρο αφορά εκείνους τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους που η εικόνα των αστεριών δεν είναι αρκετή, εκείνους τους φωτογράφους που θέλουν να ανακαλύψουν οι ίδιοι τα νεφελώματα, τους αστερισμούς και να φωτογραφίσουν την Γαλακτική οδό, όντας μάρτυρες του θαύματος.

Ο Ήλιος και η Γη βρίσκονται στις παρυφές του Γαλαξία, και έτσι αυτός, καθώς τον κοιτάμε κατά μήκος, φαίνεται να σχηματίζει μία γαλακτόχρωμη, φωτεινή λωρίδα από πάρα πολλά αστέρια, που διασχίζει τον ορατό από τη Γη ουρανό από την μία πλευρά του ορίζοντα μέχρι την άλλη.

Λόγω της εμφάνισης αυτής, ονομάστηκε στα ελληνικά «Γαλαξίας κύκλος» ή και «γάλακτος κύκλος» ή και σκέτο «γάλα».

Ο Αριστοτέλης γράφει στα Μετεωρολογικά: «οἱ δὲ [φιλόσοφοι] περὶ Ἀναξαγόραν καὶ Δημόκριτον φῶς εἶναι τὸ γάλα λέγουσιν ἄστρων τινῶν», δηλαδή «οι φιλόσοφοι που ακολουθούν τον Αναξαγόρα και τον Δημόκριτο δέχονται ότι ο Γαλαξίας είναι κάποια άστρα».

Στα αγγλικά είναι γνωστός και ως «Milky Way», από το ελληνικό γάλα και γαλαξίας που είναι μετάφραση του λατινικού Via Lactea («Γαλακτική Οδός»).

Πηγή: Βικιπαιδεία

Μία φωτογραφική μηχανή επειδή είναι ευαίσθητη στο φως μπορεί να αποτυπώσει όσα δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας.

Για να φωτογραφήσετε το διάστημα θα χρειαστείτε,

  • Μία φωτογραφική μηχανή DSLR και ένα πολύ σταθερό τρίποδο.
  • Η κατάλληλη τοποθεσία για να τραβήξετε τέτοιες φωτογραφίες είναι να βρεθείτε κάπου μακριά από τα φώτα της πόλης όπου κατοικείτε και κάπου ψηλά, ίσως σε κάποιο βουνό.
  • Η ιδανική ώρα είναι φυσικά η νυχτερινή και ο ουρανός να είναι σκοτεινός, δηλαδή πριν την νέα σελήνη. Να μην υπάρχει φεγγάρι.
  • Προτού ξεκινήσετε θα πρέπει να κοιτάξετε τον καιρό, αν θα έχει συννεφιά ή όχι, αν θα έχει υγρασία εκείνο το βράδυ ή όχι. Αυτά τα δύο τα ελέγχουμε πάντα γιατί η συννεφιά και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας δεν θα σας επιτρέψουν να αποτυπώσετε χρώματα και θα κάνουν τα αστέρια να φαίνονται θολά.
  • Θα χρειαστείτε γρήγορο φακό. Οι ιδανικοί φακοί που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι οι f 2,8 ή f 1,8 ενώ αν θέλετε να συμπεριλάβετε και το τοπίο, σε full frame μηχανές από 16 μέχρι 24 και σε cropped μηχανές, 11 με 16.
  • Αν θέλετε να φωτογραφήσετε αστερισμούς, νεφελώματα και συμπλέγματα αστεριών, θα χρειαστείτε κάποιο τηλεσκόπιο ή τηλεφακό, για να μπορέσετε να τα εντοπίσετε.
  • Το ISO πρέπει να είναι πολύ υψηλό 3200 με 6400
  • Τέλος, για λόγους ασφαλείας, όπου επιλέξετε να πάτε, να είστε πάντα με παρέα και ποτέ μόνοι σας, γιατί θα είναι νύχτα και θα είστε σε απομονωμένο μέρος μακριά από τον κόσμο.