• Τι είναι τα NFTs

    Μπορούν οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι να βγάλουν χρήματα από αυτό το αναδυόμενο trend;

Τους τελευταίους μήνες, ίσως έχετε ακούσει περιστασιακά τον όρο NFT σε κάποια είδηση ή από φίλους φωτογράφους. Εάν αναρωτιέστε τι είναι το NFT, πώς σχετίζεται με τη φωτογραφία και αν πρέπει να αρχίσετε σήμερα να αναζητάτε στα αρχεία σας φωτογραφίες για να κάνετε γρήγορα χρήματα, σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε μία όσο τον δυνατό πιο ολοκληρωμένη εικόνα, μαζί με τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια κίνηση.

NFTs είναι τα αρχικά των λέξεων ‘Non Fungible Tokens‘ που σημαίνει «Μη Ανταλλάξιμα (Νομίσματα)» και αντιπροσωπεύουν έναν μηχανισμό ψηφιοποίησης δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, με άλλα λόγια τα NFTs λειτουργούν ως επαληθεύσιμα αποδεικτικά στοιχεία γνησιότητας και ιδιοκτησίας μέσω ενός δικτύου blockchain

Ο ορισμός αυτός σίγουρα με μία ανάγνωση και χωρίς έρευνα δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητός.

Ας κρατήσουμε όμως σε αυτό το σημείο ότι τα NFTs αντιπροσωπεύσουν ψηφιακά αρχεία, όπως έργων τέχνης, φωτογραφιών, ήχου (μουσικής), βίντεο, αντικείμενα σε βιντεοπαιχνίδια και άλλες μορφές δημιουργικής εργασίας, δίνοντάς τους, ένα ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο υπογράφεται και επαληθεύεται από τον ίδιο τον δημιουργό του και πιστοποιεί την ιδιοκτησία τους, δηλαδή ότι το έργο που παρουσιάζεται προς πώληση ανήκει για παράδειγμα σε εσάς και φυσικά ότι είναι μοναδικό.

Έτσι, κάθε “token” είναι μοναδικό και αντιστοιχεί σε ένα ψηφιακό έργο τέχνης ή ένα ψηφιακό αντικείμενο.

Αυτό σημαίνει ότι, μία φωτογραφία της θάλασσας που βγάλατε πέρυσι το καλοκαίρι ή μία φωτογραφία που τραβήξατε μέσα σε ένα στούντιο είναι μοναδική και κάνοντάς τη NFT επισημοποιείται την μοναδικότητά της ή αν θέλετε την σπανιότητά της και την συλλεκτική της αξία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να την πουλήσετε είτε σε περιορισμένες κόπιες «Limited Edition” ή ως μία και μοναδική κόπια ανεβάζοντας φυσικά κατά πολύ την αξία της.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η παρακάτω φωτογραφία της φωτογράφου Kate Woodman με τίτλο “Always Coca Cola” πωλήθηκε για 21,321 δολάρια από τη δημιουργό της.

Οι πιο γνωστές πλατφόρμες όπου μπορείτε να μετατρέψετε τις φωτογραφίες σας σε NFTs και να τις πουλήσετε μέσω δημοπρασίας ή fix τιμής είναι οι ακόλουθες:

Opensea

SuperRare

Nifty Gateway

Foundation

Rarible

Αυτές οι πλατφόρμες πάνω κάτω έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και τον ίδιο τρόπο για να εγγραφείτε, να ανεβάσετε τη ή τις φωτογραφίες σας, με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο να τις κάνετε NFTs και να επιλέξετε αν το έργο ή τα έργα σας θα τα πουλήσετε σε μία συγκεκριμένη τιμή ή θα τα βγάλετε σε δημοπρασία, ορίζοντας εσείς το ποσό της εκκίνησης, ενώ μπορείτε να ορίσετε και το ποσοστό που θα πάρετε στην περίπτωση που ο αγοραστής αποφασίσει στο μέλλον να την μεταπωλήσει.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Beeple, ένας ψηφιακός καλλιτέχνης, πούλησε τη συλλογή NFT που ονομάζεται «Everydays», για 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή ήταν η πιο πολύτιμη συλλογή NFT που πωλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Γιατί όμως αυτός ο νέος και εναλλακτικός τρόπος πώλησης καλλιτεχνικών ψηφιακών δημιουργιών και μάλιστα σε αρκετά μεγάλα ποσά, έχει αυτή την ονομασία ‘Non Fungible Tokens‘, στα ελληνικά «Μη Ανταλλάξιμα Νομίσματα»;

Από ότι φαίνεται η ψηφιακή τέχνη εν μέσω πανδημίας ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξαν τα κρυπτονομίσματα με την τεχνολογία blockchain (παρακάτω ακολουθεί βίντεο που εξηγεί τι είναι το blockchain –  ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ! Τι είναι το Blockchain και τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα;).

Μάλιστα, οι περισσότερες αγοραπωλησίες στις πλατφόρμες που οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους, γίνονται με το κρυπτονόμισμα Ethereum (ETH), η τιμή του οποίου αυτή τη στιγμή είναι στα 1,439 το ένα νόμισμα (ETH).

Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο καλλιτέχνης φωτογράφος θα πληρωθεί με το κρυπτονόμισμα Ethereum, ενώ θα κληθεί να χρησιμοποιήσει και αυτός το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα για να πληρώσει το εκάστοτε τέλος που θα του ζητήσει η  πλατφόρμα που θα επιλέξει για να βάλει το έργο του προς πώληση, τέλη τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 100€ (0.069 ETH).

Σίγουρα, αν μία φωτογραφία πωληθεί για μισό, ένα ή και περισότερα Ethereum το τέλος των 100 ευρώ μπορεί να μην μοιάζει μεγάλο. Ωστόσο, θα πρέπει να βρει ένα ανταλλακτήριο όπως είναι για παράδειγμα το Βinance, να δημιουργήσει έναν λογαριασμό, να αγοράσει την υποδιαίρεση του ποσού που θα χρειαστεί σε Ethereum, υπολογίζοντας πάντα τις κρατήσεις που θα κάνει το εκάστοτε ανταλλακτήριο όταν θα κάνει την ανάληψη και θα μεταφέρει το ποσό στο προσωπικό Metamask wallet (πορτοφόλι) του ή οποιοδήποτε άλλο πορτοφόλι συμβατό με την πλατφόρμα. (Παρακάτω ακολουθεί βίντεο που παρουσιάζει πως γίνεται – NFTs: Θεωρία & Πράξη.)

Υπάρχει ρίσκο; Σαφώς ναι!

Το ρίσκο εστιάζεται στο αν θα υπάρξει κέρδος, αν δηλαδή η φωτογραφία σας, το έργο σας, θα αγοραστεί από κάποιον συλλέκτη NFTs, γιατί αν δεν υπάρξει τελικά ενδιαφέρον και ανταπόκριση θα έχετε χάσει χρήματα.

Αν πάλι το έργο σας πωληθεί και μάλιστα σε υψηλή τιμή, η ανταμοιβή μπορεί να είναι πολλαπλάσια του ρίσκου.

Θέλει σκέψη και έρευνα γιατί και τα NFTs αποτελούν μία επένδυση, της οποίας τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε εκ των προτέρων.

Διαβάστε άρθρο του  CNN σχετικά με τα NFTs

https://edition.cnn.com/style/article/nft-digital-art-boom/index.html

Διαβάστε άρθρο του  CNN Greece σχετικά με τα NFTs

https://www.cnn.gr/style/psyxagogia/story/257899/o-tzak-ntorsi-synidrytis-toy-twitter-dimopratei-to-proto-tweet