• Δυναμική, έντονη & προκλητική!

    Πως η Γεωμετρία μεταμορφώνει τη φωτογραφία και υπερβαίνει τη πραγματικότητα

Τα γεωμετρικά σχέδια στην υπηρεσία της φωτογραφίας

Ένα γεωμετρικό σχέδιο που τραβιέται ενστικτωδώς ως μέρος της σύνθεσης μίας φωτογραφίας μπορεί να είναι τόσο σημαντικό, που χωρίς αυτό η φωτογραφία θα ήταν άμορφη και άψυχη.

Henri Cartier- Bresson

Η φωτογραφία είχε τη δύναμη να επαναπροσδιορίσει μία εμπειρία και μία εικόνα τόσο ριζικά, που μπορεί να μετατρέψει ακόμα και το παιδικό παιχνίδι σε κοσμική έκταση.

Η σύνθεση, το ένστικτο του φωτογράφου και η επιδραστικότητα του περιεχομένου μπορούν να δημιουργήσουν μία μοναδική οπτική εμπειρία που μπορεί να διεγείρει συναισθήματα, να δημιουργήσει μυστήριο, να προκαλέσει μέσα από την πρωτοτυπία και τη θεματολογία της ή να δημιουργήσει ενθουσιασμό.

Τα γεωμετρικά σχέδια μπορούν να τονίσουν ή να δημιουργήσουν μία αφαιρετική διάθεση. Μπορούν να κατευθύνουν το μάτι ή/και να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο κόσμο. Να κάνουν κάτι να μοιάζει περίεργο ή απόλυτα λογικό. Να δημιουργήσουν μία εικόνα μέσα από την απόλυτη συμμετρία ή την ασυμμετρία, μέσα από σχήματα, χρώματα, μέσα από αρχιτεκτονικά στοιχεία, μέσα από το φως ή την έλλειψή αυτού, μέσα από σκιές.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία, φως, η θέση και η μορφή του σώματος

Η γεωμετρία είναι ένα στοιχείο που μπορεί να εισαχθεί μέσα σε μία φωτογραφία με διάφορους τρόπους.

1.Το στήσιμο του σώματος ή των σωμάτων μπορούν να έχουν γεωμετρική λογική με σκοπό να αναδείξουμε κάτι αλλόκοτο, ένα συναίσθημα ή τη σχέση ανάμεσά σε δύο πρόσωπα.

2. Ένα ανθρώπινο σώμα μπορεί από μόνο του να δημιουργήσει γεωμετρικά σχήματα.

3. Ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο μπορεί να αναδείξει το θέμα της φωτογραφίας μας με το ιδιαίτερο σχήμα του, αποτελώντας άλλοτε το πλαίσιο, άλλοτε το βάθος και άλλοτε το στοιχείο που συμπληρώνει τη σύνθεση.

4. Το φως και οι αντανακλάσεις που δημιουργεί πάνω σε μία επιφάνεια, μπορεί να δημιουργήσει αναπάντεχα σχήματα όπως η πλαγιαστή καρδιά στην παρακάτω φωτογραφία.

5. Το τυχαίο, αυτό που δεν υπολογίζεις, αυτό είναι που μπορεί να κάνει την φωτογραφία σου να ξεχωρίσει, όπως το ζευγάρι παρακάτω που φαίνεται να διασχίζει το κέντρο της καρδιάς.

Γεωμετρία και ερωτισμός

Τα γεωμετρικά μοτίβα πάνω σε ένα γυμνό σώμα, μπορούν να αποδώσουν μοναδικά το σχήμα του και τη κίνησή του. Τα γεωμετρικά μοτίβα μπορούν να θεωρηθούν η επιτομή της καλλιτεχνικής φωτογράφησης γυμνού, δικαιώνοντας και τοποθετώντας σε περίοπτη θέση τη φωτογραφία ανάμεσα στις καλές τέχνες.

Ένας πραγματικά αξιόλογος εκπρόσωπος αυτής της σχολής, είναι ο γάλλος φωτογράφος Dani Olivier, ο οποίος δημιουργεί συναρπαστικές σουρεάλ εικόνες γεμάτες ψυχεδελικό αισθησιασμό.

Με γεωμετρικά μοτίβα και σχέδια να προβάλλονται από έναν προτζέκτορα πάνω σε γυμνά καλλίγραμμα μοντέλα, ο πειραματισμός με τα χρώματα, τα σχήματα ποτέ δεν είχε αποδώσει τόσο αριστουργηματικές εικόνες.

 Δείτε το portfolio του Dani Olivier

Η γεωμετρία της μόδας

Ένα ρούχο ή ένα αξεσουάρ μπορεί να έχει άμεση και καθοριστική επίδραση στην ατμόσφαιρα μίας φωτογραφίας.

Ρούχα με μοτίβα ή με ένα ιδιαίτερο γεωμετρικό σχέδιο, μπορούν να συμβάλλουν μοναδικά στην σύνθεση, την έκφραση και τελικά στο αποτέλεσμα μίας φωτογραφίας.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη μεσαία φωτογραφία που ακολουθεί παρακάτω. Το τρίγωνο σχήμα που δημιουργεί το μαντήλι στο πρόσωπο του άνδρα, δίνει κάτι ιδιαίτερο, μυστηριώδες και επιθετικό, που όμως με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να θεωρηθεί και αναγκαίο, ωστόσο η έντονη γωνία του ορθογώνιου τριγώνου που δημιουργεί το μαντήλι, καθώς και το μαύρο χρώμα του υφάσματος, μας παραπέμπει περισσότερο σε κάτι δυναμικό και άγριο.

Συμπέρασμα, όλα γύρω μας έχουν ένα μοναδικό σχήμα, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει την τέχνη της φωτογραφίας παίζοντας πρωταγωνιστικό ή υποστηρικτικό ρόλο μέσα σε μία εικόνα.

Η εκμετάλλευση των γεωμετρικών σχημάτων όταν η σύνθεση το επιτρέπει ή το επιβάλλει, αποτελεί σίγουρα εκείνο τον παράγοντα που θα κάνει τη φωτογραφική μας δημιουργία να μιλήσει στους άλλους με εικαστική γλώσσα