• Θρησκευτική Πίστη & Φωτογραφία

Μία φωτογραφία μπορεί να δημιουργήσει στον θεατή έντονα συναισθήματα, όταν όμως η φωτογραφία αποτυπώνει τη θρησκευτική πίστη, τα συναισθήματα που προκαλεί είναι υπερβατικά.

Ο άνθρωπος μέσα από την τέχνη έχει καταφέρει να απεικονίσει το θεϊκό με ένα μοναδικό τρόπο εκτείνοντας το θρησκευτικό συναίσθημα πέρα από κάθε επιφανειακό ορισμό, μέσα από μεγαλοπρεπείς ναούς, αγάλματα, εικονίσματα, τοιχογραφίες και βιτρό.

Για τους περισσότερους ανθρώπους το θρησκευτικό συναίσθημα αποτελεί την αφετηρία για ποικίλες εσωτερικές διεργασίες που συνδέονται με την οικογενειακή και κοινωνική ζωή, την ηθική συνείδηση και τις καλές πράξεις.

Η φωτογραφία μέσα σε αυτό τα πλαίσιο μπορεί να δημιουργήσει μοναδικές εικόνες αποτυπώνοντας όχι μόνο το θέμα αλλά και το συναίσθημα, χρησιμοποιώντας στοιχεία που στο φυσικό κόσμο μπορεί να περνούν απαρατήρητα, στοιχεία, όπως ο φωτισμός, οι σκιές, το περιβάλλον και η διαχείριση του φόντου, μπορούν να αναδείξουν μοναδικά όλα εκείνα τα σημεία που πλαισιώνουν την πίστη μας, δημιουργώντας μία πραγματικά ιδιαίτερη ατμόσφαιρα για τον θεατή.

Έτσι ο φωτογράφος μπορεί να λειτουργήσει ως αφηγητής, αλλά και να συμπληρώσει στοιχεία επιτηδευμένα ή ενστικτωδώς, δημιουργώντας μία ακόμα πιο έντονη εμπειρία, συνδέοντας και εκείνος με τη σειρά του, τον άνθρωπο με το θεϊκό.