Τα μάτια και πόσο σημαντικά είναι στη φωτογραφία

Τα μάτια στη φωτογραφία είναι το επίκεντρο της έκφρασης, είναι αυτά που τραβούν το ενδιαφέρον και αυτά που προβάλουν το συναίσθημα.

Τα τελευταία χρόνια τα social media έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής, το ίδιο και η φωτογραφία. Περισσότερο από ποτέ, τα μέσα αυτά, μας ωθούν να φωτογραφήσουμε και να φωτογραφηθούμε, να καταγράψουμε τις όμορφες στιγμές και τα ενδιαφέροντά μας, να μοιραστούμε εικόνες και συναισθήματα με φίλους και γνωστούς όσο μακριά και αν βρίσκονται από εμάς και αυτό είναι όμορφο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι γνώσεις όλων γύρω από την τέχνη της φωτογραφίας, εμπλουτίζονται καθημερινά, ακόμα και μόνο μέσα από την εμπειρία που αποκτούν, φωτογραφίζοντας καθημερινές στιγμές, ακόμα και selfie, βελτιώνοντας σταδιακά την ποιότητα των  φωτογραφιών τους.

Ωστόσο, υπάρχουν φωτογραφίες που καθηλώνουν και φωτογραφίες που αν και όμορφες περνάνε αδιάφορες. Μία φωτογραφία έχει τη δύναμη της έλξης του θέματος που φωτογραφίζουμε, είτε αυτό είναι μία γυναίκα, είτε ένας άνδρας, είτε ένα ζώο. Η δύναμη αυτής της έλξης, αυξάνεται όταν κοιτάμε απευθείας τον φακό και αποδυναμώνετε όταν στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού.

Όταν μας  φωτογραφίζουν ή τραβάμε μία selfie τον εαυτό μας και αποστρέφουμε το βλέμμα μας από τον φακό, η φωτογραφία που θα τραβήξουμε μπορεί να είναι όμορφη, μπορεί να μας κολακεύει, δεν θα έχει όμως ποτέ τη δύναμη μίας φωτογραφίας όπου το βλέμμα του φωτογραφιζόμενου κεντρίζει τα μάτια αυτού που τη κοιτάζει.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν η διαφορά είναι ξεκάθαρη!