ΦΩΣ & ΧΡΩΜΑ

ως κυρίαρχα σημεία μίας σύνθεσης

Όταν κοιτάζουμε φωτογραφίες, άλλων ή τις δικές μας, το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι να χαρακτηρίζονται από άτονα χρώματα.

Αυτό συμβαίνει είτε γιατί η επιλογή των ρούχων ή του μακιγιάζ μας δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εξαρχής μία αξιόλογη χρωματική ένταση στη φωτογραφία, είτε γιατί ο φωτισμός δεν ήταν σωστός.

Τα χρώματα όμως και ο φωτισμός στη φωτογραφία είναι σημαντικά, τόσο σημαντικά που πολλές φορές είναι αυτά που κάνουν την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα σε μία βαρετή εικόνα και σε μία που μπορεί να προκαλέσει έντονο ενθουσιασμό.

Τα χρώματα έχουν έντονη ψυχική επίδραση πάνω στον παρατηρητή, υπάρχουν χρώματα με τα οποία περιγράφουμε τη μελαγχολία, χρώματα που περιγράφουμε τη χαρά, χρώματα που ειδοποιούν για κίνδυνο, αλλά και χρώματα που προκαλούν συναισθήματα γαλήνης.

Στη φωτογραφία, οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις σε συνδυασμό με το φωτισμό, διαλύουν κάθε είδους ασάφεια μέσα στην εικόνα, αναδεικνύουν το θέμα της φωτογραφίας ή το πλαισιώνουν μοναδικά  για να περιγράψουν μία διάθεση.

Το φως είναι χρώμα. Και το χρώμα είναι φως

Κάθε διαφορετική πηγή φωτός και κάθε ανακλούμενη επιφάνεια μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικές αποχρώσεις των χρωμάτων. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι οι καλύτερες ώρες για μία φωτογράφηση είναι μετά το ξημέρωμα και πριν το σούρουπο, όταν δηλαδή οι ακτίνες φωτός διαχέονται περνώντας υπό γωνία στην ατμόσφαιρα και το φως που διασκορπίζεται έχει μικρά μήκη κύματος του μπλε συνδυασμένα με κόκκινη και πορτοκαλί χροιά, ενώ όσο περνάει η ώρα και κατά τη διάρκεια της ημέρας το φως γίνεται πιο σκληρό γεμάτο κοντράστ.

Το φως ανάλογα με την ένταση και την πηγή από την οποία προέρχεται μπορεί να τονίσει ή να σβήσει τα χρώματα, να τα κάνει δηλαδή να φαίνονται πιο αχνά, γι αυτό και η λειτουργία εξισορρόπησης των λευκών (White Balance) της φωτογραφικής μας μηχανής είναι πολύ σημαντική όταν θέλουμε να τραβήξουμε μία φωτογραφία με έντονα χρώματα. Για παράδειγμα αν θέλουμε να φωτογραφίσουμε ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, για να το κάνουμε να φανεί ακόμα πιο εντυπωσιακό μέσα από πιο έντονες αποχρώσεις μπορούμε να ρυθμίσουμε την εξισορρόπηση λευκού στην προκαθορισμένη τιμή daylight (ημερήσιο φως), δηλαδή σαν να τραβάμε μία φωτογραφία μέρα μεσημέρι. Το αποτέλεσμα θα είναι η τελική φωτογραφία να είναι ασύγκριτα πιο εντυπωσιακή.

Χρώμα & Σύνθεση

Το χρώμα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μίας σύνθεσης. Μπορεί να κυριαρχήσει μέσα σε ένα κάδρο ή να δημιουργήσει μοτίβα, ενώ όταν το θέμα μας είναι ένας άνθρωπος φροντίζουμε τα χρώματα των ρούχων ή /και το μακιγιάζ να δημιουργούν αντίθεση ή συμπλήρωση.

Την εποχή αυτή που όλοι αισθανόμαστε πιο ελεύθεροι να πειραματιστούμε λόγω της αποκριάς, μπορούμε να δοκιμάσουμε νέα concept και να βάλουμε περισσότερο από ποτέ την ένταση των χρωμάτων μέσα στις φωτογραφίες μας, δημιουργώντας εικόνες γεμάτες ατμόσφαιρα και δυναμισμό.