Χρόνης Χρονόπουλος - Φωτογραφία - βίντεο | Καλαμάτα. Φωτογράφηση γάμου – βάφτισης. Γάμος. Βάφτιση. Φωτογράφοι. Βιντεοσκόπησεις. Οικογενειακή φωτογράφηση. Φωτογράφηση ζευγαριού. Εταιρικές Εκδηλώσεις

Ο βαθύτερος συμβολισμός της Βάφτισης

Ο βαθύτερος συμβολισμός της Βάφτισης

Η βάφτιση είναι ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια του χριστιανισμού. Με τη βάπτιση ο άνθρωπος εισάγεται στο σώμα της Εκκλησίας και γίνεται μέλος του σώματος του ίδιου του Χριστού μέσα από μία τελετή γεμάτη συμβολισμούς και βαθύτερα νοήματα.

Κάθε πράξη της τελετής έχει και ένα νόημα. Ο βαθύτερος σκοπός είναι να υπενθυμίσει σε όσους βρίσκονται εκεί σαν μάρτυρες, όλα όσα έκανε ο Χριστός για εμάς τους ανθρώπους.

Το νερό συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής και γίνεται το μέσο με το οποίο ο θεός καθαρίζει τη ψυχή μας.

Το λάδι συμβολίζει την πνευματική θεραπεία.

Η   τριπλή κατάδυση και ανάδυση στο νερό συμβολίζει την τριήμερη ταφή και την ανάσταση του Χριστού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που βαπτίζεται συμμετέχει στο λυτρωτικό έργο του Χριστού,  στον σταυρικό Του θάνατο,  στην τριήμερη Ταφή και στην Ανάστασή Του.

Το μύρο γίνεται το μέσο που προσκαλεί το Άγιο Πνεύμα για να γεμίσει το παιδί που βαπτίστηκε με τα δώρα και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Τα λευκά ρούχα συμβολίζουν την καθαρότητα και την αγνότητα της ψυχής.

Η αναμμένη λαμπάδα συμβολίζει το φώς του Χριστού που φωτίζει και αγιάζει κάθε άνθρωπο που γεννιέται.

Ο Σταυρός είναι το σύμβολο της νίκης πάνω στο οποίο ο Χριστός νίκησε το διάβολο, την αμαρτία και το θάνατο.

Το κόψιμο των μαλλιών είναι αρχαίο ελληνικό έθιμο και συμβολίζει την αφιέρωση του ανθρώπου στο θεό.

Η τριπλή περιφορά γύρω από την κολυμβήθρα είναι ο συμβολικός χορός που εκδηλώνει τη χαρά για το νέο μέλος της εκκλησίας.

Η εισαγωγή στο ιερό βήμα και η περιφορά του νεοφώτιστου γύρω από το Ευαγγέλιο και την αγία τράπεζα συμβολίζει και δηλώνει ότι  η ζωή του θα περιστρέφεται γύρω από τον λόγο του Θεού.