Φωτογραφία & Σύνθεση – 8 απλά tips για να αποφύγετε τα λάθη

Η σύνθεση μίας φωτογραφίας αφορά αυτό που θέλουμε να δείξουμε στον θεατή και αυτό που θέλουμε να τον κάνουμε να αισθανθεί, για αυτό το λόγο είναι σημαντική.

Κάθε φωτογραφία που τραβάμε στην καθημερινότητα, στις διακοπές μας, σε ξεχωριστές στιγμές, πρέπει να αναδεικνύει τη σύνθεση που έχουμε σκεφτεί, γιατί ο πρώτος και κυριότερος θεατής είμαστε εμείς οι ίδιοι όταν κοιτάμε αυτές τις φωτογραφίες, αναπολώντας τις στιγμές που ζήσαμε.

Ένας καλός τρόπος να εξασκηθούμε στις συνθέσεις είναι το κινητό μας τηλέφωνο, με το οποίο μπορούμε να εξασκήσουμε τα μάτια μας να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις 2D διαστάσεις.

Αυτή η άσκηση είναι σημαντική γιατί είμαστε προγραμματισμένη να αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον γύρω μας σε 3D διάσταση, στη φωτογραφία όμως το τρισδιάστατο γίνεται εύκολα φλατ και εκεί είναι το σημείο που μπορεί η φωτογραφία μας να χάσει την αξία της.

Παίρνοντας το κινητό μας τηλέφωνο, μπορούμε εύκολα να εξασκηθούμε και να ανακαλύψουμε τις γωνίες, τις αποστάσεις και το ύψος από το οποίο μπορούμε να φωτογραφήσουμε το περιβάλλον γύρω μας, δημιουργώντας μία ενδιαφέρουσα φωτογραφία.

Η σύνθεση μίας φωτογραφίας, μπορεί να πει μία ιστορία, να περιγράψει μία στιγμή ή να αποτελεί ένα κοινωνικό ή πολιτικό σχόλιο, γι αυτό και ο τρόπος που θα την τραβήξουμε πρέπει πάντα να υπογραμμίζει ότι ο θεατής που τη βλέπει είναι αυτός που βρίσκεται στην πλέον προνομιακή θέση. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχουμε έτοιμη τη σύνθεσή μας θα πρέπει να δοκιμάσουμε αρκετές λήψεις από διαφορετικό ύψος και διαφορετικές γωνίες, ενώ θα πρέπει να δώσουμε σημασία στα χρώματα, την τονικότητα και να αποφύγουμε έντονες αντιθέσεις στον φωτισμό που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή του θεατή μακριά από αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε.

Μέσα στο ίδιο πνεύμα, θα πρέπει να διατηρήσουμε το πλαίσιο της φωτογραφίας καθαρό, δηλαδή, να μην κόβονται πρόσωπα, δέντρα ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να τραβήξει την προσοχή εκεί που δεν θέλουμε, ενώ αν εντοπίσουμε κάποιο στοιχείο μέσα στη φωτογραφία μας που χαλά τη σύνθεσή μας, ένα καλό εργαλείο για να το αφαιρέσουμε είναι το photoshop. Η αφαίρεση ενός στοιχείου που χαλά τη φωτογραφία δεν επηρεάζει το originality, αντίθετα μας βοηθά να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα.