Πώς να φωτογραφήσετε τη θάλασσα

Αύγουστος, θάλασσα και φως.

Αυτή την εποχή του χρόνου οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές χαλαρώνοντας σε κάποια από τις γραφικές παραλίες της  χώρας μας.

Η εικόνα και η αίσθηση της θάλασσας έχουν μία φοβερή δυναμική που επιδρά ευεργετικά στον ψυχισμό και τη διάθεσή μας. Το απέραντο γαλάζιο του ωκεανού, οι δαντελένιες παραλίες, τα χρώματα του ουρανού και οι εναλλαγές του φωτός και των αντανακλάσεων δημιουργούν μοναδικές εικόνες που θέλουμε να πάρουμε πίσω μαζί μας.

Για να αποτυπώσουμε όμως την εικόνα που έχουμε μπροστά μας όσο καλύτερα και όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γίνεται, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες.

Μακρά έκθεση

Για αυτού του τύπου τη φωτογράφηση θα χρειαστείτε τρίποδο. Το τρίποδο είναι σημαντικό γιατί η μακρά έκθεση στη λήψη των φωτογραφιών σας είναι το κλειδί για να τραβήξετε ονειρεμένες φωτογραφίες από το τοπίο που έχετε μπροστά σας.  Επιλέξτε ταχύτητες κλείστρου μεταξύ μερικών δευτερολέπτων και λίγων ωρών καθώς είναι μια εξαιρετική τεχνική για την καταγραφή εντυπωσιακών τοπίων.

Χρήση Φίλτρων

Τα φίλτρα προστατεύουν τον φακό και βελτιώνουν την ποιότητα της εικόνας. Τα δύο πιο συνηθισμένα είδη φίλτρων στη φωτογράφηση τοπίων είναι το διαβαθμισμένο φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας (GND) και το φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας (ND).

Θάμπωμα

Για το θάμπωμα της θάλασσας χρησιμοποιήστε χαμηλό ISO 50, μικρό διάφραγμα f/22 και ένα φίλτρο στον φακό, σε συνδυασμό με ταχύτητες κλείστρου 5 και 3,2 δευτερολέπτων.

Φωτογράφηση κυμάτων

Τα κύματα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε ανάλογα και την ταχύτητα του κλείστρου σας.

Αντανακλάσεις

Οι φωτογράφηση αντανακλάσεων στην θάλασσα είναι πολύ δύσκολη, τόσο που θεωρείτε το ιερό δισκοπότηρο στο χώρο της φωτογραφίας. Αυτό συμβαίνει γιατί η θάλασσα βρίσκεται σε συνεχή κίνηση.

Για να φωτογραφήσετε περισσότερες αντανακλάσεις, πρέπει να έρθετε όσο πιο κοντά μπορείτε στην επιφάνεια της θάλασσας.

Για να φωτογραφήσετε αντανακλάσεις πάνω στη άμμο, θα πρέπει να πλησιάσετε τα σημεία που τα κύματα ακουμπούν και βρέχουν την άμμο. Τη φωτογραφία θα πρέπει να την τραβήξετε από κοντά. Προσοχή μην τον παρακάνετε γιατί οι πολύ κοντινές αποστάσεις καταστρέφουν την γραμμική προοπτική.