Χριστούγεννα στη Βιέννη

Αν ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο είχε πρωτεύουσα, αυτή θα ήταν η Βιέννη. Αυτή την εποχή η Βιέννη είναι μία πόλη γεμάτη υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, απίθανες γεύσεις και μουσική.

Γεμάτη από events, μουσεία και πάρκα, ονειρεμένα για περιπάτους, το ταξίδι αυτό θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστο.

Επισκεφτείτε όσα περισσότερα μουσεία μπορείτε και ξεκινήστε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, την ιστορία και την βιενέζικη κουλτούρα.

Σημαντικά έργα τέχνης όπως αυτά του Ραφαήλ, του Βερμεέρ, του Βελάσκες, του Ρούμπενς, του Ρέμπραντ, αλλά και πολλών άλλων διάσημων ζωγράφων, θα τα θαυμάσετε στο Kunsthistorisches Museum, που βρίσκεται απέναντι από το Museumsquartier, ένα τετράγωνο –σύμπλεγμα μουσείων που συγκεντρώνει όλη την ιστορία και τον πολιτισμό της Βιέννης και όχι μόνο!

Δεινόσαυροι, γιγάντια μαμούθ, μετεωρίτες από τη Σελήνη και τον Άρη, αιγυπτιακοί σαρκοφάγοι, αυτοκρατορικές άμαξες, ιππότες, καθώς και το πανέμορφο άγαλμα της θεάς Αθηνάς έξω από το κοινοβούλιο της Βιέννης περιμένουν να σας συναρπάσουν.

Αυτή την περίοδο κλασσικά κονσέρτα ηχούν σε ολόκληρη τη Βιέννη, μέσα από όπερες, ιστορικές εκκλησίες και παλάτια, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα εισιτήρια. Ακόμα και αν δεν είσαστε fan της κλασσικής μουσικής, η εμπειρία αυτή μέσα σε ένα παλάτι ή έναν καθεδρικό ναό, είναι πραγματικά μοναδική.

Από τα μέσα Νοεμβρίου οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές είναι ανοιχτές και αποτελούν ιδανικά σημεία για βόλτα, ψώνια, ποτό, αλλά και φαγητό!

Η πιο διάσημη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά είναι αυτή του Rathausplatz. Εκεί θα συναντήσετε 150 πάγκους, γεμάτους πανέμορφα χειροποίητα στολίδια, απίθανο φαγητό, αλλά και γκλουβάιν.

Το γκλουβάιν είναι ζεστό κόκκινο κρασί με φρούτα της επιλογή σας, μπαχάρια, ζάχαρη και μπράντι, μέσα σε μία πανέμορφη κεραμική κούπα που αυτή την περίοδο που η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή στη Βιέννη, είναι ίσως και το μοναδικό πράγμα που θα σας ζεστάνει πραγματικά, ιδιαίτερα αν επισκεφτείτε την αγορά τις απογευματινές ώρες.

Το φαγητό στη Βιέννη όπου βρεθείτε και όπου σταθείτε είναι πραγματικά πεντανόστιμο και ασφαλές ακόμα και από μία καντίνα στο δρόμο.  Οι δρόμοι, τα εμπορικά και οι υπαίθριες αγορές πραγματικά μοσχομυρίζουν. Δοκιμάστε λουκάνικα, πρέτσελς, μπύρα αλλά και γκούλας, κρεατόσουπα την οποία θα σας τη σερβίρουν μέσα σε ένα στρογγυλό ψωμί!

Το παραμύθι Χάνσελ και Γκρέτελ το θυμάστε; Πάντα με ενθουσίαζε η ιδέα της υπερβολής ενός σπιτιού κατασκευασμένου εξολοκλήρου από γλυκά, ωστόσο στη Βιέννη θα συναντήσετε χριστουγεννιάτικες αγορές γεμάτες γλυκά να κρέμονται κυριολεκτικά από παντού και μάλιστα γλυκά που πραγματικά θα απολαύσετε.

Αυτή την εντυπωσιακή το πρωί και φαντασμαγορική τη νύχτα πόλη, αξίζει να την περπατήσετε με κάθε ευκαιρία, αλλά επειδή κάθε παραμύθι έχει κάτι το ξεχωριστό, μην διστάσετε μία από τις βόλτες αυτές να τις κάνετε στο πίσω κάθισμα μίας άμαξας.

Τέτοιες άμαξες θα βρείτε έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος βρίσκεται στη καρδιά του ιστορικού κέντρου και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Αξίζει πραγματικά να τον επισκεφτείτε.

Η Βιέννη είναι η πόλη της πριγκίπισσας Σίσσυ και το μουσείο της στεγάζεται στο παλάτι Hofburg, εκεί θα δείτε επίσης το θησαυροφυλάκιο με τα αυτοκρατορικά στέμματα. Ο κήπος του παλατιού είναι γνωστός για τα σπάνια είδη ρόδων, τα αριστοκρατικά σιντριβάνια και τα αγάλματα της Αυστριακής πριγκίπισσας.

Η χλιδή και η αρχιτεκτονική των παλατιών είναι ένα θέαμα που ποτέ δεν αφήνει κάποιον ασυγκίνητο και το Belvedere είναι σίγουρα άλλο ένα παλάτι που πρέπει να επισκεφτείτε στη Βιέννη. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στη λίστα της UNESCO και μέσα σε αυτό βρίσκεται ένας από τους πιο ρομαντικούς πίνακες και ίσως ο πιο δημοφιλής του Γκούσταβ Κλιμτ, το διάσημο “Φιλί”.

Και με αυτή την ρομαντική εικόνα, κλείνω αυτό το χριστουγεννιάτικο ταξίδι που ανεπιφύλακτα προτείνω, σε όσους δεν έχουν επισκεφτεί τη Βιέννη.