Φωτογραφικά πορτραίτα – Μετατρέψτε το σπίτι σας σε soft box

Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να φωτογραφήσουμε πορτραίτα με επαγγελματικό αποτέλεσμα μετατρέποντας ένα δωμάτιο του σπιτιού μας σε soft box, δηλαδή σε ένα στούντιο.

Πιο ξεκούραστοι και χωρίς το καθημερινό στρες της μετακίνησης και της εργασίας, το πρόσωπό μας αυτή την εποχή δείχνει πιο φωτεινό και ανανεωμένο χωρίς κάποια ιδιαίτερη περιποίηση.

Αυτή είναι λοιπόν η στιγμή για να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες σαν να βρισκόμασταν στο στούντιο ενός φωτογράφου.

Για να πραγματοποιήσουμε μία τέτοια φωτογράφηση, χρειαζόμαστε ένα μαύρο χαρτόνι ή μαύρο πανί, ένα παράθυρο και προαιρετικά ριζόχαρτο (αν το παράθυρο που έχουμε απέναντί μας είναι ανάγλυφο), την φωτογραφική μας μηχανή, κάποιον να μας φωτογραφίσει και τέλος την πολύ καλή διάθεσή μας.

Βρίσκουμε το ιδανικό δωμάτιο μέσα στο σπίτι που θα λειτουργήσει σαν soft box, παίρνουμε το μαύρο χαρτόνι ή πανί και το τοποθετούμε ακριβώς απέναντι από το παράθυρο κολλώντας το στον τοίχο ή πάνω σε μία κλειστή πόρτα, με ταινία ή σελοτειπ και στηνόμαστε έχοντας στην ευθεία μας το παράθυρο και στη πλάτη μας τον μαύρο φόντο. Αν το παράθυρο είναι ανάγλυφο, καλύπτουμε όλη την επιφάνειά του με ριζόχαρτο, αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε το φως που θα μπαίνει μέσα από το παράθυρο να είναι επίπεδο.

Οι ρυθμίσεις που πρέπει να έχει η κάμερα είναι οι εξής:

  • έκθεση 800 ή 1600 ISO (όχι λιγότερο, ειδικά στην περίπτωση που θα τοποθετήσουμε  ριζόχαρτο στο τζάμι που “κόβει” φως)
  • ταχύτητα κλείστρου 1/40 ή 1/30sec
  • διάφραγμα f/2.8-f/3.5

Φοράμε το ωραιότερο χαμόγελό μας και στηνόμαστε με χάρη απέναντι από την κάμερα δοκιμάζοντας γωνίες και θέσεις.

Στο παρακάτω βίντεο ο φωτογράφος Jay P. Morgan μετατρέπει το μπάνιο του σε soft box, δείτε πως