3 συμβουλές για να επιστρέψετε από τις διακοπές σας με εκπληκτικές φωτογραφίες από θαλάσσια τοπία

Το αποτέλεσμα μίας φωτογραφίας από μία παραλία μπορεί να είναι ενδιαφέρον ή βαρετό. Η εικόνα ενός θαλάσσιου τοπίου έχει πάντα κάτι το ιδιαίτερο για αυτόν που βρίσκεται εκείνη την ώρα στο σημείο. Αυτή την ιδιαίτερη εικόνα όμως συνθέτουν μία σειρά από λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν και αναδεικνύουν το τοπίο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο ο ουρανός και η θάλασσα που κάνουν το τοπίο τόσο ξεχωριστό. Αντίθετα, σημαντικό ρόλο σε μια τέτοια φωτογράφηση τοπίου παίζει η χρονική στιγμή που θα τραβήξουμε την φωτογραφία, δηλαδή σε πια θέση θα βρίσκεται ο ήλιος, τα επιμέρους στοιχεία που βρίσκονται στην ακτή, όπως και ένα θέμα που μπορεί να τραβήξει την προσοχή μας.

Η θέση του ήλιου

Αποφύγετε τις φωτογραφίες κάτω από τον έντονο ήλιο του μεσημεριού γιατί χάνονται σημαντικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα οι υφές που μπορούν να κάνουν την φωτογραφία σας πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Τοπίο και θέμα

Συνδυάστε τη φωτογράφηση του τοπίου με κάποιο θέμα. Τέτοιο θέμα μπορεί να αποτελούν κάποια κλαδιά ή ξύλα θαλάσσης που μπορεί να συναντήσετε στη παραλία που θα βρίσκεστε. Ένα ζευγάρι γλάρων που μπορεί να πετούν εκείνη την ώρα πάνω από τη θάλασσα, ακόμα και αντικείμενα που συνήθως συνοδεύουν τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις, όπως μία ομπρέλα θαλάσσης.  Μηνύματα σχεδιασμένα πάνω στη άμμο ή οι ευφάνταστες αρχιτεκτονικές κατασκευές, όπως τα “κάστρα στην άμμο” αποτελούν πάντα μία ιδιαίτερη θεματολογία.

Προοπτική

Τις περισσότερες φορές οι φωτογραφίες που βγάζουμε από παραλίες που επισκεφτήκαμε μοιάζουν και είναι φλατ. Δημιουργήστε προοπτική όταν φωτογραφίζεται μία παραλία. Προοπτική μπορούμε να δημιουργήσουμε με την παρουσία ανθρώπων ή αντικειμένων προσαρμόζοντας τη γωνία από την οποία θα τραβήξουμε τη φωτογραφία.

Κάθε φωτογραφία που βγάζουμε πρέπει να μπορεί να διηγηθεί την ιστορία ή την ανάμνηση, γι’ αυτό πάντα θα πρέπει να προσέχουμε η σύνθεση να περιλαμβάνει όσο περισσότερα γίνεται από τα στοιχεία του περιβάλλοντα χώρου.