Όλοι γνωρίζουμε ότι τα λάθη έχουν την αξία τους γιατί μαθαίνουμε από αυτά, έτσι και στη φωτογραφία τα λάθη μας βοηθούν να εντοπίσουμε που μπορούμε να βελτιωθούμε για να εξελίξουμε την τέχνη μας, είτε σε ερασιτεχνικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.
Υπάρχουν όμως κάποια λάθη που στο αρχικό στάδιο ενασχόλησης με τη φωτογραφία γίνονται ασυναίσθητα γι αυτό και θα σταθούμε σε αυτά.
Ο κανόνας των τρίτων
Είτε φωτογραφίζουμε έναν άνθρωπο, είτε ένα κτίριο, είτε ένα αξιοθέατο δεν το τοποθετούμε ποτέ στο κέντρο της φωτογραφίας και να το γιατί,
Πίσω από αυτο το νιόπαντρο ζευγάρι κρύβεται επιτυχημένα ο πύργος του Άιφελ
Προοπτική
Η προοπτική στη φωτογραφία δημιουργεί τις πιο όμορφες εικόνες. Όταν λοιπόν θέλετε να τραβήξετε μία φωτογραφία αναζητήστε και άλλα στοιχεία που θα αναδείξουν το θέμα ή ψάξτε την ιδανική γωνία λήψης.
Δείτε πόσο πιο ενδιαφέρουσα φαίνεται η φωτογραφία του Big Ben όταν παρουσιάζεται με προοπτική από ότι ανφάς.
Μην κόβετε τα χέρια και τα κεφάλια
Στις ομαδικές φωτογραφίες συγγενών και φίλων πολλές φορές παρατηρείτε το φαινόμενο να κόβονται τα κεφάλια ή τα πόδια τους από το κάδρο. Ζητήστε τους να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον ή απλά πηγαίνετε εσείς λίγο πιο πίσω.
Στραβός Ορίζοντας
Όταν τραβάμε μία φωτογραφία στη θάλασσα ή κοντά σε μία λίμνη ένα από τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην φαίνεται στραβός ο ορίζοντας αυτό και μόνο το στοιχείο μπορεί να κάνει τη φωτογραφία μας να φανεί μέτρια.
Σύνθεση
Τα πολλά στοιχεία μέσα σε ένα κάδρο μοιράζουν την προσοχή του θεατή και τις περισσότερες φορές χάνεται το κεντρικό θέμα όσο ιδιαίτερο και αν είναι. Αν λοιπόν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία σύνθεση με παραπάνω από ένα στοιχεία προσέχουμε να δένουν μεταξύ τους όσο πιο αρμονικά γίνεται.