Φωτογράφηση Still Life – 5 συμβουλές για να γεμίσετε το portfolio σας υπέροχες φωτογραφίες

Ένας ωραίος τρόπος για να εξασκηθούμε πάνω στη φωτογραφία όταν πρωτοξεκινάμε να ασχολούμαστε με το αντικείμενο, είναι η φωτογράφηση still life ή διαφορετικά φωτογράφηση «νεκρής φύσης»,

Σίγουρα όλοι μας έχουμε δει πίνακες διάσημων ζωγράφων που απεικονίζουν λουλούδια σε ένα βάζο, όπως για παράδειγμα τον πασίγνωστο πίνακα του Vincent van Gogh με τα ηλιοτρόπια ή τον λιγότερο γνωστό πίνακα «Still Life with Fruit on a Stone Ledge» του Caravaggio.

Όμως still life δεν θεωρούνται μόνο τα λουλούδια στο βάζο ή τα φρούτα μέσα σε ένα μπολ. Αγαπημένα αντικείμενα, αντικείμενα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς το σχήμα, την υφή, τα χρώματα ή ακόμα και καθημερινά βαρετά αντικείμενα, μπορούν να δημιουργήσουν μία πολύ όμορφη φωτογραφία still life αρκεί να έχουμε φαντασία!

 

Παρακάτω ακολουθούν 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε γεμίζοντας το portfolio σας με υπέροχες και πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, τις οποίες μπορείτε να μετατρέψετε σε υπέροχες εκτυπώσεις, αλλά και καμβάδες που θα διακοσμήσουν το σπίτι σας.

Tip No 1 – Φόντος

Κρατήστε το φόντο όσο πιο απλό γίνετε. Το χρώμα του τοίχου σας, ένα χαρτόνι ή ένα ύφασμα είναι καλές επιλογές.

Tip No 2 – Φωτισμός

Ξεκινώντας με τη φωτογραφία, σίγουρα δεν έχετε στη διάθεσή σας ένα studio με επαγγελματικά φώτα, ωστόσο τα διάφορα φωτιστικά που έχουμε μέσα στο σπίτι μπορούν να αποτελέσουν μία αποτελεσματικότατη λύση, όταν το φυσικό φως είναι ελλιπές ή όταν θέλουμε να εξισορροπήσουμε τον φωτισμό για να έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Tip No 3 – Σύνθεση

Αφιερώστε χρόνο και σκέψη στη σύνθεσή σας μέχρι να πετύχετε την καλύτερη σύνθεση που μπορείτε. Χρησιμοποιήστε αντικείμενα που διαφέρουν σε μέγεθος, χρώμα, ίσως και σε υφή.

Tip No 4 – Γωνία λήψης

Δοκιμάστε διάφορες γωνίες λήψεως και μην ξεχνάτε τον κανόνα των τρίτων. Αυτά τα δύο στοιχεία μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Tip No 5 – Τρίποδο

Ένα τρίποδο είναι πάντοτε χρήσιμο, ιδίως αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αργές ταχύτητες κλείστρου, ωστόσο δεν είναι πάντα απαραίτητο. Παρόλα αυτά, η τοποθέτηση της μηχανής σας σε ένα τρίποδο, θα αφήσει τα χέρια σας ελεύθερα για να διαχειριστείτε κάθε επιθυμητή ρύθμισή που μπορεί να θέλετε να κάνετε.