Πώς να φωτογραφίσετε επιτυχημένα αστικά τοπία τη νύχτα.

 

Η φωτογράφηση αστικών τοπίων ιδίως όταν ταξιδεύουμε σε πόλεις του εξωτερικού έχει ιδιαίτερη αξία ιδίως όταν θέλουμε να διατηρήσουμε στη μνήμη μας μοναδικές στιγμές και εικόνες.

Ωστόσο, για να αποδώσουν οι φωτογραφίες που θα βγάλουμε τη μαγεία και την ιδιαιτερότητα αυτών των τοπίων έτσι όπως την αντιλαμβάνονται τα μάτια μας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Επιλέξτε να φωτογραφίσετε τα αγαπημένα σας σημεία νωρίς το πρωί ή το σούρουπο και τη νύχτα. Αυτές οι ώρες προσφέρουν τον ιδανικό φωτισμό για τις φωτογραφίες που θέλετε να βγάλετε.

Η καλύτερη ώρα για να τραβήξετε εκπληκτικές νυχτερινές λήψεις είναι αμέσως μετά τη δύση του ήλιου, πριν σκοτεινιάσει εντελώς ο ουρανός και όσο διαρκεί η μπλε απόχρωση, σε συνδυασμό με τα φώτα της πόλης που μόλις έχουν ανάψει για να υποδεχτούν τη νύχτα.

Η χρήση ευρυγώνιου φακού και ταχύτητας κλείστρου μερικών δευτερολέπτων θα αποτυπώσει μοναδικά τη λάμψη από τα φώτα της πόλης αλλά και τα στοιχεία του ουρανού.

Για να πετύχετε υψηλή ποιότητα εικόνας, χρησιμοποιήστε χαμηλή ρύθμιση ISO και διάφραγμα περίπου f/5.6 ενώ ένας φακός με εστιακή απόσταση 50mm θα σας επιτρέψει να εστιάσετε στα φώτα της πόλης.

Εκμεταλλευτείτε την κίνηση των αυτοκινήτων μέσα στην πόλη και δημιουργήστε δημιουργικά χρωματικά μοτίβα που θα συμπληρώνουν μοναδικά τη φωτογράφηση ενός αξιοθέατου ή ενός πορτραίτου. Για να πετύχετε τέτοιες εικόνες ρυθμίστε την έκθεση, επιλέγοντας ταχύτητα κλείστρου μερικών δευτερολέπτων.

Ισορροπήστε τα φώτα της πόλης με το φως του φλας της μηχανής, ιδανικά  με τις ρυθμίσεις (2 δευτ., f/14, ISO 200, με λήψη στα 35mm) και δημιουργήστε εξαιρετικά πορτραίτα.

Δοκιμάστε την νυχτερινή φωτογράφηση όταν ξαναβρεθείτε σε μία πόλη του εξωτερικού ή εξασκηθείτε μέσα στην ίδια σας την πόλη. Οι δημιουργικές δυνατότητες που δίνουν, είναι πραγματικά απεριόριστες.