Φωτογραφίζοντας τον βυθό – Μυστικά και Συμβουλές

Η φωτογράφηση του βυθού καθώς και η φωτογράφηση των αγαπημένων μας προσώπων κάτω από το νερό δημιουργεί συναρπαστικές εικόνες γεμάτες χρώμα και κίνηση.

Για πολλούς από εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει και το θαλάσσιο στοιχείο κυριαρχεί μέσα στην καθημερινότητά μας και τι πιο συναρπαστικό από το να καταγράψουμε με τον φωτογραφικό μας φακό τις περιπλανήσεις μας κάτω από το νερό.

Όσοι από εμάς δεν έχουν στην κατοχή τους μία αδιάβροχη κάμερα είναι εύκολο να την προμηθευτούν από ένα κατάστημα και μάλιστα σε προσιτό κόστος καθώς οι τιμές τους ξεκινούν από τα 50€.

Προτού όμως ξεκινήσουμε για τη παραλία για να δοκιμάσουμε τη νέα μας κάμερα, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε κάποια πράγματα.

Αν έχουμε στο μυαλό μας τις συναρπαστικές φωτογραφίες θαλάσσιας ζωής που βλέπουμε κατά καιρούς σε διάφορα μέσα, θα πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με την κατάδυση, αν όχι μερικά μαθήματα είναι απαραίτητα και άκρως διασκεδαστικά.

Επίσης στη φωτογράφηση του βυθού και φυσικά της θαλάσσιας ζωής, απαιτείται να φοράμε ολόκληρο τον εξοπλισμό κατάδυσης, για λόγους ασφαλείας.

Επιλέγουμε πάντα μία περιοχή που να συνίσταται για καταδύσεις για να έχει θαλάσσια ζωή και ενδιαφέρον τοπίο.

Η επιμονή, η υπομονή και η ταχύτητα  σε αυτού του είδους τη φωτογράφηση είναι σημαντικοί σύμμαχοι καθώς τα πάντα κάτω από το νερό είναι συναρπαστικά και απρόβλεπτά, οπότε πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να τα φωτογραφίσουμε την στιγμή που θα συμβούν.

Αν πάλι θέλουμε να προσθέσουμε ένα επιπλέον στοιχείο διασκέδασης στις εξορμήσεις με τους φίλους μας στη παραλία, τα πράγματα είναι απλά, καθώς δεν χρειάζονται ούτε μαθήματα, ούτε στολές κατάδυσης, παρά μόνο καλή διάθεση και φαντασία.

Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να δώσουμε σημασία σε μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την κάμερα που κρατάμε στα χέρια μας.

Πάντα κάτω από το νερό τραβάμε φωτογραφίες από κοντινή απόσταση. Η μακρινότερη απόσταση που πρέπει να έχουμε από το θέμα μας είναι το 1 μέτρο. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο θέμα μας, τόσο καλύτερα θα είναι το χρώμα, η αντίθεση και η ευκρίνεια της φωτογραφίας

Κάτω από το νερό τα χρώματα χάνουν την έντασή τους. Για να μην έχουμε το αποτέλεσμα ενός μονότονου μπλε, διατηρούμε το φλάς πάντα αναμμένο ιδίως όταν η ορατότητα του νερού είναι χαμηλή και ρυθμίζουμε χειροκίνητα την ισορροπία του λευκού σε υψηλότερα επίπεδα, για να βγάλουμε φωτογραφίες με  έντονα χρώματα.

Προσέχουμε πάντα να έχουμε τον ήλιο από πίσω μας την ώρα που φωτογραφίζουμε, ώστε να αντανακλάται πάνω στο θέμα που θέλουμε να φωτογραφίσουμε.

Δεν τραβάμε ποτέ τη φωτογραφία από πάνω προς τα κάτω. Η φωτογραφίες που θα τραβήξουμε πρέπει να είναι eye level ή από κάτω προς τα πάνω για να πετύχουμε πραγματικά συναρπαστικές φωτογραφίες.