Φωτογράφηση αντανακλάσεων – Συμβουλές και Μυστικά

Η φωτογράφηση αντανακλάσεων συχνά περιγράφεται ως αφηρημένη τέχνη, μία τέχνη που εκτιμάται εύκολα από πολλούς αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φωτογράφηση αντανακλάσεων, ειδικά στο νερό, απαιτεί την αφαίρεση των αυτόματων ρυθμίσεων της κάμερας αλλά και άλλους παράγοντες τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω.

Η σύνθεση της εικόνας

Η σύνθεση της εικόνας είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητα του αποτελέσματος που επιδιώκουμε να επιτύχουμε.

Τα θέματα που παρουσιάζουν μία εξαιρετική εικόνα όταν αντανακλώνται πάνω στο νερό είναι τα δασικά τοπία, τα φώτα της πόλης τη νύχτα, τα βουνά, τα πουλιά, οι γέφυρες και οι καταρράκτες.

Η ιδανική γωνία φωτογράφησης

Η ιδανική γωνία από την οποία θα τραβήξετε την φωτογραφίας σας είναι σημαντική, ειδικά όταν ο φωτισμός του τοπίου παρουσιάζει ενδιαφέρουσες αντιθέσεις με σκιερά και πιο φωτεινά σημεία. Μετακινηθείτε δεξιά ή αριστερά μέχρι να βρείτε το σημείο που αναδεικνύει αυτές της αντιθέσεις. Μόλις το βρείτε, ισορροπήστε την εικόνα έτσι ώστε η επιφάνεια του νερού και το τοπίο που αντανακλάται πάνω σε αυτό να καταλαμβάνουν ίσο χώρο μέσα στη φωτογραφία σας.

Ο καιρός

Η φωτογράφηση αντανακλάσεων θέλει ήπιο καιρό χωρίς ανέμους. Αν έχει λίγο άνεμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, ωστόσο οι ιδανικές συνθήκες είναι όταν δεν έχει καθόλου άνεμο, γιατί μόνο τότε θα πετύχετε το εφέ του καθρέφτη. Ο άνεμος ακόμα και όταν είναι ήπιος μπορεί να προκαλέσει κυματισμούς ή ακόμα και να θολώσει τα νερά.

Η θέση του ήλιου

Τραβήξτε τις φωτογραφίες σας νωρίς το πρωί ή κατά τη δύση του ηλίου. Αυτές οι ώρες είναι ιδανικές για κάθε είδος φωτογράφησης.

Ρυθμίσεις

Για να φωτογραφίσετε μια αντανάκλαση στην επιφάνεια του νερού απαιτείται μικρό διάφραγμα φακού για μεγάλο βάθος πεδίου. Δοκιμάστε μία τιμή διαφράγματος f/11 ή f/22.

Χρησιμοποιήστε γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για να ελαχιστοποιήσετε τους κυματισμούς του νερού.

Εάν διαπιστώσετε ότι το φως που έχετε δεν είναι αρκετό, αυξήστε την ευαισθησία ISO. Οι ανώτερες τιμές που μπορείτε να επιλέξετε χωρίς να προσθέσετε θόρυβο στις φωτογραφίες σας είναι ISO 400 ή 800.

Χρησιμοποιήστε το ιστόγραμμα φωτεινότητας της μηχανής σας για να βρείτε τη βέλτιστη έκθεση. Πραγματοποιήστε μια δοκιμαστική λήψη και ανάλογα προσθέστε ή αφαιρέστε φωτεινότητα.