Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε ο άνθρωπος

Οι περισσότεροι από εμάς αν μας ρωτούσανε, θα τοποθετούσαμε την αρχή της ανακάλυψης της φωτογραφίας στα μέσα του 1800, η ιστορία όμως και η αρχική σύλληψη της σημερινής φωτογραφίας εντοπίζεται πολύ πιο πίσω στο χρόνο.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, η μηχανή του χρόνου θα μας γύριζε στην αρχαία Κίνα τo (470 – 390 π.Χ.) και τον κινέζο φιλόσοφο Mozi ο οποίος έκανε πρώτος την ανακάλυψη και την ονόμασε «κλειστό δωμάτιο θησαυρού», ενώ 40 χρόνια αργότερα στην αρχαία Ελλάδα, το 350 π.Χ., θα παρατηρούσαμε τον  Αριστοτέλη να περιγράφει με λεπτομέρεια τη λειτουργία του σκοτεινού θαλάμου γνωστού σήμερα ως Camera Obscura.

Τι είδους ανακάλυψη ήταν όμως η Camera Obscura ή αλλιώς «σκοτεινός θάλαμος» της αρχαιότητας;

Στην ουσία με την camera obscura οι αρχαίοι είχαν ανακαλύψει πως λειτουργεί το ανθρώπινο μάτι.

Η camera obscura αποτελούσε ένα κλειστό, σκοτεινό δωμάτιο (ή κουτί) που στη μία πλευρά έχει μια επίπεδη επιφάνεια και στην απέναντι μία πολύ μικρή οπή. Οι ακτίνες του φωτός διαδίδονταν μέσα από την οπή και σχημάτιζαν πάνω στην επιφάνεια το είδωλο των αντικειμένων έξω από το δωμάτιο ή το κουτί.

1000 χρόνια αργότερα ο άραβας επιστήμονας, μαθηματικός, αστρονόμος, και φιλόσοφος Αλχάζεν ήταν ο πρώτος που πρόβαλλε με επιτυχία μία ολόκληρη εικόνα σε μία επιφάνεια με τη χρήση της camera obscura.

Τα αντικείμενα αποτυπώνονταν ανεστραμμένα, αλλά διατηρούσαν το χρώμα και τη προοπτική.

Περίπου μισό αιώνα μετά τον Αλχάζεν, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1452-1519 μ.Χ.), περιέγραψε την camera obscura στο Codex Atlanticus, αφού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κάμερα αυτή, μπορούσε να λειτουργήσει ως σχεδιαστικό βοήθημα για τους καλλιτέχνες του 15ου αιώνα. Πως; Η εικόνα που σχηματιζόταν μπορούσε πλέον να προβληθεί σε χαρτί και στη συνέχεια να ζωγραφιστεί για να παραχθεί μια εξαιρετικά ακριβής αναπαράσταση.

Από τον 19 αιώνα και μετά πολλοί ήταν οι επιστήμονες που συνέβαλλαν και οδήγησαν στις πρώτες συσκευές φωτογράφησης που αξιοποιούσαν στο μέγιστο για την εποχή βαθμό, τις αρχές της camera obscura.

Αυτοί όμως που ξεχώρισαν και έκαναν τη φωτογραφία πραγματικότητα, ήταν ο Γάλλος Λουί Νταγκέρ με την εφεύρεση της νταγκεροτυπίας, της πρώτης πρακτικής που κατάφερε να αποτυπώσει και να διατηρήσει μία εικόνα πάνω σε χαρτί και ο Νικηφόρος Νιέπς που το 1826 έβγαλε τη πρώτη πραγματική φωτογραφία.

Έτσι στις 19 Αυγούστου του 1839 παρουσιάστηκε στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών η πρώτη φωτογραφική μέθοδος. Μία ημερομηνία σταθμός, που θεωρείτε η επίσημη ημερομηνία γέννησης της φωτογραφίας. Ωστόσο η πρώτη πλήρης φωτογραφική μηχανή παρουσιάστηκε το 1847. Ήταν μία μηχανή με φυσούνα και αποτέλεσε το πρότυπο για τη δημιουργία των φωτογραφικών μηχανών που ακολούθησαν.

Η πρώτη φωτογραφία

Έγινε γνωστή με τον τίτλο “θεά από το παράθυρο” και τραβήχτηκε από τον Νικηφόρος Νιέπς.

 

Η πρώτη φωτογραφία ανθρώπου

Αυτή η φωτογραφία ελήφθη από τον Louis Daguerre το 1838 και πιστεύεται ότι είναι η πιο πρόωρη φωτογραφία ανθρώπου. Η έκθεση της εικόνας διήρκεσε δέκα λεπτά γι’ αυτό και ο δρόμος φαίνεται άδειος αν και στην πραγματικότητα είχε μεγάλη κίνηση. Οι μόνες φιγούρες που έμειναν τον χρόνο που χρειαζόταν στο ίδιο σημείο για να γίνουν ορατές στην φωτογραφία, κοντά στην κάτω αριστερή γωνία, ήταν ένας λούστρος που φαίνεται να γυαλίζει τα παπούτσια ενός άντρα.

Η πρώτη selfie

Φωτογραφία του Robert Cornelius, του αμερικανικού πρωτοπόρου της φωτογραφίας, ήταν το πρώτο πορτραίτο στην ιστορία της φωτογραφίας.

 

Το Εργαστήρι του Καλλιτέχνη

Πρώιμη νταγκεροτυπία του Λουί Νταγκέρ κατασκευασμένη το 1837.