Πώς θα φωτογραφήσετε τα χρώματα του φθινοπώρου – Μυστικά και συμβουλές

Το φθινόπωρο προσφέρει πολλές φωτογραφικές ευκαιρίες, ειδικά για όσους αγαπούν τα χρώματα και τις συννεφιασμένες μέρες.

Ο μεταβαλλόμενος καιρός, τα πολύχρωμα τοπία και οι μικρότερες μέρες, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα και πραγματικά ξεχωριστές εικόνες.

Ωστόσο τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να αποτυπώσουμε αυτές τις πολύχρωμες εικόνες και το αποτέλεσμα βγαίνει θαμπό και επίπεδο.

Όποιο και αν είναι το αντικείμενο σε μία φωτογράφηση, υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που εφαρμόζεται από όλους τους επαγγελματίες φωτογράφους και αυτός είναι η χρονική στιγμή που θα πραγματοποιήσουν τη φωτογράφηση, η οποία ιδανικά γίνεται ή νωρίς το πρωί ή το απόγευμα προς τη δύση του ηλίου.

Όταν ο ήλιος βρίσκεται σε χαμηλή θέση, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ανατολής και το ηλιοβασίλεμα, τα χρώματα φαίνονται πιο ζωντανά και λαμπερά βελτιώνοντας την ποιότητα της φωτογραφίας και δραματοποιώντας το αποτέλεσμα.

Με το φθινόπωρο έρχεται η συννεφιά και η βροχή, φαινόμενα τα οποία αποφεύγουμε επιλέγοντας να μείνουμε μέσα στο σπίτι. Όταν όμως τα φαινόμενα αυτά είναι ήπια, μία βόλτα στη φύση μπορεί να είναι όχι μόνο αναζωογονητική αλλά και δημιουργική, καθώς οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν ιδιαίτερους σχηματισμούς στα σύννεφα και μοναδικές αντιθέσεις.

Το φυσικό πλαίσιο είναι μία από τις ισχυρότερες τεχνικές σύνθεσης και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου οι ευκαιρίες είναι ατελείωτες.

Ψάξτε για κλαδιά, φύλλα, δέντρα ή άλλα φυσικά στοιχεία που μπορούν να πλαισιώσουν το κυρίως θέμα σας. Με αυτό τον τρόπο θα τονίσετε το κύριο θέμα της εικόνας σας ενώ θα έχετε ακόμα ένα όμορφο και ενδιαφέρον πλαίσιο γύρω από αυτήν.

Ένα πολωτικό φίλτρο είναι ιδανικό για να φωτογραφήσετε φθινοπωρινά τοπία, ανεξάρτητα από το αν φωτογραφίζετε στο δάσος ή μια γραφική θέα. Τα οφέλη είναι πολλά, αλλά εδώ είναι τα πιο σημαντικά:

  • Αυξάνει την αντίθεση και τα χρώματα
  • Ενισχύει το γαλάζιο του ουρανού
  • Σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρώς πιο αργή ταχύτητα κλείστρου, η οποία είναι ιδανική όταν φωτογραφίζετε ποτάμια και ροές.

Τέλος, για θερμότερα και πιο έντονα χρώματα ρυθμίστε την ισορροπία του λευκού στη φωτογραφική σας κάμερα. Πολύ καλά αποτελέσματα θα σας δώσουν ρυθμίσεις ανάμεσα στα 8000-10000 K (Kelvin).