Πρωτοχρονιά στην Κίνα

Στην δύση η πιο σημαντική γιορτή του χρόνου είναι αυτή των Χριστουγέννων, στη Κίνα η πιο σημαντική γιορτή του έτους είναι αυτή της πρωτοχρονιάς και είναι τόσο σημαντική, που διαρκεί 15 ημέρες!

Όπως κάθε χρόνο, το κινεζικό νέο έτος θα ξεκινήσει τη δεύτερη νέα σελήνη μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή, στις 25 Ιανουαρίου 2020. Αποκαλείται επίσης σεληνιακό έτος ή Εαρινό Φεστιβάλ και θα γιορτάσει φέτος την αρχή του έτους του Αρουραίου.

Κατά τη διάρκεια του πολυήμερου εορτασμού της πρωτοχρονιάς, οι κινέζοι ακολουθούν πολλά έθιμα που οι ρίζες τους κρατάνε από την δυναστεία των Σανγκ (μεταξύ 1600 και 1100 π.Χ.). Μάλιστα, ο πιο σημαντικός θρύλος από τον οποίον προήλθαν και παραμένουν ζωντανά τα έθιμα αυτά μέχρι τις ημέρες μας, είναι ο θρύλος του Νιάν.

Ο Νιάν, σύμφωνα με το θρύλο, ήταν ένα άγριο θηρίο που επιτίθεντο στους ανθρώπους, έτρωγε τα ζώα τους και κατέστρεφε τα σπαρτά τους, στο τέλος κάθε χρόνου. Μία χρονιά, ενώ οι χωρικοί ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν το χωριό και να πάρουν κυριολεχτικά τα βουνά για να σωθούν από το άγριο αυτό τέρας, ένας επαίτης έφθασε στο χωριό.

Ταλαιπωρημένος και πεινασμένος ζητούσε να του δώσουν κάτι να φάει, μα μέσα στον πανικό κανένας δεν του έδινε σημασία, εκτός από μία γυναίκα που τελικά στάθηκε και του έδωσε κάτι να φάει. Η γυναίκα τον συμβούλεψε να φύγει προτού δύση ήλιος, ατάραχος όμως εκείνος της ζήτησε να μείνει στο σπίτι της όσο αυτή θα έλειπε και σε αντάλλαγμα θα έδιωχνε για πάντα το άγριο θηρίο. Η γυναίκα προσπάθησε να τον πείσει ότι αν έμενε πίσω το θηρίο θα τον κατασπάραζε, μα εκείνος επέμενε και έτσι η γυναίκα τον άφησε να μείνει στο σπίτι της.

Μόλις νύχτωσε ο Νιάν εισέβαλε μέσα στο χωριό με χειμαρρώδη ορμή καταστρέφοντας ότι συναντούσε μπροστά του, όταν ξαφνικά, όντας λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της γυναίκας, σταμάτησε τη καταστροφική του πορεία. Στην είσοδο του σπιτιού, ο επαίτης είχε κρεμάσει μακριά κόκκινα πανιά και είχε ανάψει πυρσούς, μόλις το τέρας στάθηκε, ο επαίτης φορώντας κόκκινα ρούχα βγήκε έξω χτυπώντας δυνατά έναν μεταλλικό κουβά.

Ο Νιάν στράφηκε αμέσως σε φυγή, αφού τελικά αυτό το άγριο θηρίο αποδείχτηκε ότι φοβόταν το φως, τη φωτιά, το κόκκινο χρώμα και τους δυνατούς ήχους.

Αυτή η ιστορία ήταν και η αρχή όλων των φαντασμαγορικών εθίμων της Κίνας για τη περίοδο της πρωτοχρονιάς, μία εποχή που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείτε αυτή τη χώρα, για να απολαύσετε τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, μοναδικές  φωτεινές εγκαταστάσεις σε πάρκα και εκθεσιακούς χώρους, έντονα χρώματα,  τον χορό των λιονταριών από χορευτές στο δρόμο αλλά και σε παραστάσεις, αλλά και για να αφεθείτε στη μαγεία του Φεστιβάλ των Φαναριών που σηματοδοτεί το τέλος της εορταστικής περιόδου και τον ερχομό της άνοιξης.

Και να θυμάστε, κάθε φορά που θα σας ξαφνιάζει ο κρότος από ένα δυναμιτάκι, είσαστε σίγουρα ασφαλής από το άγριο θηρίο Νιάν.

新年快 (xīn nián kuài lè) που σημαίνει… Καλή Χρονιά!