Τραβήξτε όμορφες και ζωντανές φωτογραφίες, θολώνοντας το φόντο – Μυστικά και Συμβουλές

Οι φωτογραφίες με θολό φόντο έχουν μία μοναδική καλλιτεχνική έκφραση και έναν ξεχωριστό τρόπο να αναδεικνύουν το πρόσωπο ή το θέμα που φωτογραφίζουμε, μεταμορφώνοντας μία ερασιτεχνική φωτογραφία σε επαγγελματική.

Το εφέ ενός απαλού φόντου εκτός εστίασης ονομάζετε bokeh και προέρχεται από την ιαπωνική λέξη boke (ボケ), που σημαίνει «θολό» ή «συγκεχυμένο».

Αυτό το ύφος φωτογράφησης επιτυγχάνεται με έναν γρήγορο φακό στην ευρύτερη ρύθμιση διαφράγματος. Όσο πιο γρήγορος είναι ο φακός, τόσο καλύτερα, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε ένα φακό με διάφραγμα τουλάχιστον f/2,8 ενώ τα ταχύτερα διαφράγματα f/2, f/1,8 ή f/1,4 είναι αποτελεσματικότερα.

Γυρίστε τη φωτογραφική σας μηχανή στη χειροκίνητη λήψη για να επιλέξετε το διάφραγμα και την ταχύτητα κλείστρου. Μέσο της ρύθμισης προτεραιότητας διαφράγματος, επιλέξτε το f/stop (διάφραγμα). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία ευέλικτου προγράμματος επιλέγοντας τον ευρύτερο συνδυασμό διαφράγματος και ταχύτητας κλείστρου.

Αν πάλι δεν έχετε έναν πολύ γρήγορο φακό, μπορείτε να αυξήσετε την απόσταση μεταξύ του πρόσωπο ή του θέματος που φωτογραφίζεται, από το φόντο. Όσο πιο μακριά βρίσκεται το φόντο, τόσο περισσότερο θα εμφανίζεται εκτός εστίασης.

Οι φωτογραφίες με θολό φόντο δημιουργούν ζωηρά πορτραίτα θεμάτων που μοιάζουν ότι θα βγουν μέσα από τη φωτογραφία, καθώς το θάμπωμά του τονίζει το θέμα αντί να αποσπά την προσοχή από αυτό.

Ιδίως αυτή την εποχή που ο εορταστικός φωτισμός έχει τη τιμητική του, μπορείτε να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες αλλά και πορτραίτα αγαπημένων σας προσώπων, ανάμεσα σε αντανακλάσεις φωτός, που χωρίς να τραβούν την προσοχή, θα κολακέψουν και θα κρατήσουν την ζωντάνια των προσώπων αλλά και των στιγμών, με την ποιότητα μίας επαγγελματικής φωτογράφισης.