Φωτογραφικές μνήμες – Η αξία της εκτυπωμένης φωτογραφίας μέσα στο χρόνο

Η λέξη φωτογραφία είναι σύνθετη, προέρχεται από τις λέξεις φως και γραφή. Tο φως, δημιουργεί την οπτική εικόνα που γίνεται φωτογραφία και το αποτέλεσμα, μπορεί να διηγηθεί τόσα όσα και οι σελίδες μίας βιογραφίας.

Όσα γνωρίζουμε για την ιστορία του ανθρώπου μας δόθηκαν υπό την μορφή γραπτών αλλά και εικόνων. Από τις τοιχογραφίες σπηλαίων, μέχρι τα ψηφιδωτά, τα αγάλματα, τα ταπισερί και τους πίνακες ζωγραφικής, η ανάγκη του ανθρώπου να καταγράψει με εικόνα την καθημερινότητα και την ιστορία του είναι προφανείς σε κάθε χρονική περίοδο.

Με την εμφάνιση της πρώτης φωτογραφίας το 1825, η γρήγορη εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα της πιστής απεικόνισης προσώπων και γεγονότων, μία απεικόνιση απελευθερωμένη από το φαντασιακό, που διατήρησε μέσα στο χρόνο την αυθεντική, αδιαπραγμάτευτη εικόνα της νεότερης ιστορίας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Η φωτογραφία λοιπόν αποτελεί ένα σπουδαίο ιστορικό τεκμήριο που άλλοτε συμπληρώνει προφορικές μαρτυρίες, άλλοτε αποτελεί πηγή ανακάλυψης και κάποιες άλλες φορές προκαλεί την συγκίνηση όταν μέσα σε ένα παλιό κουτί ανακαλύπτουμε παλιές φωτογραφίες ανθρώπων που αγαπήσαμε ή που δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε.

Ως μέσο, η φωτογραφία μπορεί να καταγράψει με πιστότητα κομμάτια και στιγμές της δικής μας προσωπικής ιστορίας και να διηγηθεί μέσα από εικόνες μια γεμάτη ζωή που ζήσαμε, αναζητώντας την αγάπη, την επιτυχία, την ολοκλήρωση, την ευτυχία.

Να αναδείξει τα πρόσωπα που μοιραστήκαμε μαζί τους εκπληρωμένες ευχές, στιγμές ευτυχίας, αλλά και καθημερινότητας.

Πόσες όμως λέξεις μπορούν να καταγράψουν μία ζωή; Πόσες μνήμες; Πόσες εικόνες; Και ποια η αξία αυτής της μίας, τσακισμένης από το χρόνο φωτογραφίας που στο πίσω μέρος της γράφει το όνομα του φωτογραφιζόμενου και την ημερομηνία που τραβήχτηκε;

Η αξία της εκτυπωμένης φωτογραφίας απέναντι στη λήθη είναι ανεκτίμητη. Όσον αφορά πάλι τον αριθμό που μπορεί να αναδείξει μία ζωή με βιογραφικό χαρακτήρα, αυτό είναι κάτι που μόνο αυτός που την ζει μπορεί να το ορίσει.

Ένα βιογραφικό ψηφιακό άλμπουμ έχει την ίδια βαρύτητα και την ίδια αξία με μία βιογραφία που γράφτηκε εύγλωττα από έναν ταλαντούχο συγγραφέα.

Αφήνοντας τίποτα στη φαντασία, κάθε φωτογραφία φέρνει στο σήμερα κάθε σημαντική στιγμή του παρελθόντος και αφήνει την εικόνα να διηγηθεί την ιστορία όχι μόνο σε εμάς που έχουμε τις μνήμες που τις συνοδεύουν αλλά και στις γενιές που θα ακολουθήσουν, που ξεφυλλίζοντας αυτό που θα θεωρείται πλέον ιστορικό οικογενειακό βιβλίο, θα ανακαλύπτουν τους προγόνους τους και θα γνωρίζουν τα πρόσωπά τους, διατηρώντας τα για πάντα στη μνήμη τους.

Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν το φως που αναδύετε μέσα από μία εκτυπωμένη φωτογραφία που διατηρείται στο χρόνο αλλά και την αγάπη που μπορεί να νιώσει ένας απόγονος απέναντι σε ένα πρόσωπο που μπορεί να μην γνώρισε ποτέ, απλά συνδέοντας την όψη του με τις ιστορίες που ακούει, που πάντα έχουν τον τρόπο τους να ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο.

Αυτές τις ημέρες είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι και σίγουρα πολλοί από εμάς ασχοληθήκαμε με τα φωτογραφικά μας αρχεία, ίσως τα γεγονότα να μας ώθησαν να κάνουμε και έναν απολογισμό της ζωής μας, αλλά και να σχεδιάσουμε πράγματα για το μέλλον.

Με αυτή τη σκέψη ίσως τώρα έχει έρθει ο καιρός να επιλέξουμε ανάμεσα σε όλες αυτές τις φωτογραφίες, εκείνες που διηγούνται καλύτερα την πορεία μας και να αρχίσουμε να εντυπώνουμε εκείνα τα κεφάλαια της ζωής μας που θα δημιουργήσουν το πιο σημαντικό άλμπουμ της ζωής μας.