Τοπία και Γραμμική προοπτική – Πόσο σημαντικός είναι ο ευρυγώνιος φακός;

Πάντα όταν επιλέγουμε να τραβήξουμε μία φωτογραφία έχουμε εντοπίσει ένα ενδιαφέρον θέμα που ξεχωρίζει για την ομορφιά και για την ιδιαιτερότητά του.

Είτε πρόκειται για ένα τοπίο, είτε για ένα θέμα προοπτικής, η δραματοποίηση των στοιχείων, μέσα από τον φωτισμό αλλά και τις λεπτομέρειες που το πλαισιώνουν είναι τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη φωτογραφία αυτή να μοιάζει σαν ένα σύγχρονο έργο τέχνης, το οποίο μετά μπορούμε να εκτυπώσουμε για να το τοποθετήσουμε μέσα στο χώρο μας ή να το προσθέσουμε στο portfolio μας.

Ο ευρυγώνιος φακός αποτελεί μία από τις πιο δημιουργικές εφαρμογές στο χώρο της φωτογραφίας και χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να φωτογραφίσουμε εντυπωσιακά τοπία και σκηνικά, δίνοντας έμφαση στην απόσταση, το βάθος αλλά και σε λεπτομέρειες που δεν θα αποτυπώνονταν από έναν τηλεφακό.

Διαθέτοντας ένα οπτικό εύρος μεγαλύτερο κι από αυτό του ματιού του ανθρώπου, οι δυνατότητες του ευρυγώνιου φακού τονίζονται όταν φωτογραφίζουμε το θέμα από χαμηλά, δηλαδή κοντά στο έδαφος. Φωτογραφίζοντας από χαμηλά, στόχος μας είναι να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος, δημιουργώντας έτσι νοητές γραμμές που κατευθύνουν δημιουργικά τη προσοχή του θεατή στο κεντρικό θέμα, που μπορεί να είναι ένα φυσικό τοπίο, ένα αρχαιολογικό μνημείο ή ακόμα και ένα αστικό τοπίο, αναδεικνύοντας παράλληλα, ίσως κάποιες ιδιαίτερες υφές του εδάφους.

Στη γραμμική προοπτική οι νοητές ευθείες και οι παράλληλες γραμμές είναι οι άξονες που δημιουργούν το τρισδιάτατο σχεδόν εφέ που αναζητάμε όταν θέλουμε να αναδείξουμε μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, είτε αυτή αποδίδεται στον άνθρωπο, είτε στη φύση. Η χρήση ευρυγώνιου φακού εντείνει τη γραμμική προοπτική, αφού έχει τη δυνατότητα να αποδώσει μεγαλύτερο βάθος πεδίου.

Είτε ο στόχος είναι να φωτογραφίσουμε ένα τοπίο, είτε να αναδείξουμε μία προοπτική, ο ευρυγώνιος φακός μπορεί να δώσει νέα αισθητική διάσταση στις λήψεις μας, αφού επιπλέον ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι να παραποιεί και να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Η δημιουργική εκμετάλλευση αυτού του στοιχείου μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά αισθαντικές εικόνες που άλλοτε θα αναδεικνύουν μοναδικές λεπτομέρειες και μικροσκοπικές υφές και άλλοτε ιδιαίτερα εφέ  που θα κάνουν τη φωτογραφία που τραβήξατε ακόμα πιο εντυπωσιακή.