Δείτε πώς θα τραβήξετε καλύτερα βίντεο με ένα smartphone

Οι δυνατότητες λήψης βίντεο των νέων smartphones είναι πραγματικά εντυπωσιακές, ωστόσο θα πρέπει να δώσουμε προσοχή σε μερικές σημαντικές λεπτομέρειες, για να έχει το βίντεο που θα τραβήξουμε καλύτερη ποιότητα εικόνας, αλλά και μία καλή σκηνοθεσία.

Πολλές φορές η καλή διάθεση που δημιουργεί η παρέα με φίλους, ένας όμορφος τόπος ή οι αστείες αντιδράσεις του χαρισματικού κατοικιδίου μας, επιβάλλουν τη λήψη ενός βίντεο, το οποίο μπορούμε να κρατήσουμε στο προσωπικό μας αρχείο ή να το μοιραστούμε στα social media.

Για να μεταφέρουν όμως τα πλάνα μας τη δύναμη της εικόνας που έχουμε μπροστά μας, πρέπει να προσέξουμε τα εξής σημεία:

Καθαρίστε τον φακό της κάμερας

Επειδή το κινητό μας τηλέφωνο είναι μία συσκευή που χρησιμοποιούμε καθημερινά και την ακουμπάμε σε πολλαπλά σημεία και επιφάνειες, μαζεύει σκόνη, οπότε πρίν τραβήξουμε οποιοδήποτε βίντεο ή φωτογραφία, καθαρίζουμε με ένα μαλακό πανάκι τον φακό.

Flight Mode

Όταν είναι να τραβήξουμε βίντεο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το κινητό μας σε λειτουργία πτήσης και αυτό γιατί δεν θέλουμε να μας χαλάσει μία εισερχόμενη κλήση ή μήνυμα, ένα καταπληκτικό βίντεο.

Κρατήστε το smartphone οριζόντια και όχι κάθετα

Κρατάμε το smartphone οριζόντια ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά την αναπαραγωγή του βίντεο και ποτέ κάθετα!

Στη κάθετη θέση εμφανίζονται μαύρα πλαίσια δεξιά και αριστερά, συρρικνώνοντας την κάθετη εικόνα του βίντεο.

Κρατήστε το smartphone σταθερό

Κρατώντας το smartphone και με τα δύο χέρια θα έχετε μία πιο σταθερή εικόνα, ιδανικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μικρό ειδικό τρίποδο το οποίο θα βρείτε στην αγορά σε πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές.

Ισορροπήστε σωστά τον ορίζοντα

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να τραβήξετε ένα βίντεο, για παράδειγμα στη θάλασσα και ο ορίζοντας αντί να είναι μία ευθεία γραμμή να γέρνει είτε στα δεξιά, είτε στα αριστερά.

Φωτισμός

Ο φωτισμός είναι πάντα σημαντικός, προσέχουμε πάντα τα πλάνα μας να μην είναι πολύ φωτισμένα ή πολύ σκοτεινά, γιατί αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα και είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί αργότερα.

Βάλτε τη λειτουργία του exposure στο manual

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι όταν κρατάτε το smartphone στα χέρια σας για να τραβήξετε μία φωτογραφία ή ένα βίντεο, παρουσιάζεται στην οθόνη ένα τετράγωνο πλαίσιο το οποίο προσαρμόζει την φωτεινότητα της εικόνας ανάλογα με τις «πληροφορίες» που παίρνει από το περιβάλλον γύρω του. Αυτό δημιουργεί αυτόματες διαφορές στη φωτεινότητα οι οποίες σε ένα βίντεο φαίνονται.  Απενεργοποιήστε το! Για να το κάνετε αυτό πατάτε παρατεταμένα πάνω στην οθόνη του κινητού σας στο σημείο που ο φωτισμός φαίνεται ιδανικός για τη λήψη σας. Με αυτή την κίνηση θα δείτε ότι η φωτεινότητα που έχετε επιλέξει κλειδώνει. Για να την ξεκλειδώσετε πατάτε απλά σε ένα άλλο σημείο της οθόνης.

Zoom

Όταν τραβάμε βίντεο δεν χρησιμοποιούμε το zoom, το μόνο που έχει να προσφέρει είναι μία άσχημη και θολή εικόνα. Αντίθετα, πλησιάζουμε εμείς το θέμα στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση.