Η χρυσή αναλογία της ακολουθίας Φιμπονάτσι στη Μacro Φωτογράφηση

Η ακολουθία Φιμπονάτσι (Fibonacci) είναι ένα αριθμητικό σύστημα που εμφανίζεται παντού και λειτουργεί ως η χρυσή αναλογία της φύσης στην ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού, από τη διάταξη των φύλλων στα φυτά, το μοτίβο των πετάλων στα λουλούδια, μέχρι τον ίδιο τον άνθρωπο.

Η ακολουθία Φιμπονάτσι, όπως έτσι ονομάστηκε από τον Λεονάρντο της Πίζας, γνωστό και ως Φιμπονάτσι, είναι η ακολουθία αριθμών στην οποία ο κάθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, … (1597 +2584 = 4181).

Αυτό σημαίνει ότι αν μετρήσει κανείς τα πέταλα ενός λουλουδιού, θα διαπιστώσει ότι ο αριθμός τους είναι συχνά 3, 5, 8, 13, 21, 34 ή 55.

Ένα άλλο παράδειγμα που ακολουθεί ακριβώς τον ίδιο κανόνα και είναι εύκολο να το διαπιστώσετε είναι τα κοχύλια και το πιο άμεσο… τα χέρια σας, καθώς κάθε άνθρωπος έχει 2 χέρια, κάθε ένα από τα οποία έχει 5 δάκτυλα και κάθε δάκτυλο αποτελείται από 3 τμήματα που χωρίζονται από 2 αρθρώσεις.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η φύση είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης και για όσους δεν το ξέρατε, τώρα γνωρίζεται το γιατί.

Αυτό το μυστικό και αυτή την μαγεία αποκαλύπτει η Μacro Φωτογράφιση, η οποία μέσα από μοναδικά πλάνα αποτυπώνει έναν κόσμο που τις περισσότερες φορές προσπερνάμε, δίνοντας άλλοτε εικόνες απόλυτης ευκρίνειας και καθαρότητας και άλλοτε με πιο έντονη την αφαιρετική διάθεση δημιουργεί abstract αριστουργήματα.

Ως ένα μεγάλο κεφάλαιο στην τέχνη της φωτογραφίας, η Μacro Φωτογράφιση, είναι ένα πεδίο, που ιδίως όσοι ζουν κοντά στη φύση και αγαπούν την φωτογραφία, αξίζει να ασχοληθούν, αλλά και να πειραματιστούν, αναζητώντας πλέον όχι μόνο την σύνθεση της εικόνας αλλά και τη μαθηματική λογική στην καλλιτεχνική σκέψη της φύσης.