Η γοητεία του ασπρόμαυρου πορτραίτου

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες έχουν μία ιδιαίτερη γοητεία ενώ τα ασπρόμαυρα πορτραίτα ξεχωρίζουν για την ένταση και την αυθεντική τους έκφραση.

Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία έχει σημαντικές διαφορές από μία έγχρωμη που κυρίως εστιάζονται στα σημεία που επικεντρώνεται η προσοχή του θεατή.

Σε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία η προσοχή κάποιου εστιάζεται στο κεντρικό θέμα και όχι στο backround ή στα χρώματα όπως συνήθως γίνεται σε μία έγχρωμη φωτογραφία.

Αυτό σημαίνει ότι το στήσιμο του ατόμου που φωτογραφίζεται σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο, έρχεται σε δεύτερη μοίρα και τον πρώτο ρόλο παίρνει η έκφραση και η γλώσσα του σώματος.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες και κυρίως τα ασπρόμαυρα πορτραίτα έχουν πάντα να πουν μία μοναδική ιστορία, καθώς και να αναδείξουν τον ψυχισμό του ατόμου που φωτογραφίζεται …και αυτή η ιστορία, επικοινωνείτε μόνο μέσα από την ειλικρινή και αυθεντική  έκφραση του προσώπου.

Η έλλειψη χρωματικών ερεθισμάτων στα ασπρόμαυρα πορτραίτα επικεντρώνει την προσοχή πάνω στο πρόσωπο και συγκεκριμένα στα μάτια, γι αυτό και το αποτέλεσμα που θα έχουμε θα είναι μοναδικό καθώς εξαρτάται από τον ψυχισμό του ατόμου που φωτογραφίζουμε κάθε φορά.

Ασπρόμαυρα πορτραίτα όπως αυτά της Audrey Hepburn, της Marilyn Monroe, της Jacqueline Kennedy, του John Lennon, της Marlene Dietrich, του Salvador Dali, αλλά και τόσα, τόσα άλλα, έχουν αφήσει ιστορία, αφού πρώτα έχουν πει μία ιστορία.

Αυτό λοιπόν που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι τα έγχρωμα πορτραίτα δεν θα έχουν ποτέ την γοητεία των ασπρόμαυρων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απλά στεκόμαστε και κοιτάμε με απλανές βλέμμα την κάμερα περιμένοντας το θαύμα. Αντίθετα σε μία ασπρόμαυρη φωτογράφηση, το βλέμμα μας, η έκφρασή μας, ακόμα και η γλώσσα του σώματός μας πρέπει να προσδίδουν ακριβώς την ιστορία που θέλουμε να πούμε και αυτό γίνεται μόνο μέσα από την αυθεντική και ειλικρινή διάθεση, για να μπορέσει τελικά ο φωτογράφος να αποθανατίσει την προσωπικότητα αλλά και τον μοναδικό ψυχισμό μας, πέρα από το όμορφο και γεμάτο ενδιαφέρον πρόσωπό μας.