5 συμβουλές για να γίνεται καλύτεροι φωτογράφοι

Η φωτογραφία είναι ένα από τα πιο δημιουργικά επαγγέλματα αλλά και μία από τις πιο δημιουργικές και αποδοτικές δραστηριότητες για όσους θέλουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά.

Στη φωτογραφία υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στη φαντασία, την ιδανική στιγμή και το αποτέλεσμα, που σίγουρα θέλει ταλέντο και λιγότερο την ανάγκη μίας ακριβής φωτογραφικής μηχανής.

Επενδύστε χρόνο και όχι χρήματα

Μία ακριβή φωτογραφική μηχανή δεν θα σας κάνει καλούς φωτογράφους. Αν υπάρχει όρεξη για μάθηση και λίγο ταλέντο μπορείτε να τραβήξετε εντυπωσιακές εικόνες ακόμα και με την κάμερα ενός smart κινητού τηλεφώνου.

Αντί λοιπόν να επενδύσετε χρήματα σε μία ακριβή κάμερα, αφιερώστε περισσότερο χρόνο στην ίδια τη φωτογραφία. Δοκιμάστε τον εαυτό σας, στον ελεύθερο χρόνο σας βγείτε έξω είτε με ήλιο, είτε με βροχή και τραβήξτε όσες περισσότερες φωτογραφίες από τοπία, πρόσωπα ή σημεία της πόλης σας.

Ο σκοπός αυτής της άσκησης δεν είναι να επιστρέψετε πίσω με ένα σωρό εκπληκτικές φωτογραφίες, σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ρεαλιστικό. Ο σκοπός είναι να εξοικειωθείτε με τη κάμερα που κρατάτε στα χέρια σας και να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι διαφορετικές ρυθμίσεις, πως δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα και πώς η αλλαγή φωτός δημιουργεί διαφορετικές διαθέσεις.

Μελετήστε την τέχνη των συνθέσεων

Μία φωτογραφία για να θεωρηθεί πετυχημένη, πρέπει να έχει αντίκτυπο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η σύνθεση. Αφιερώστε χρόνο μελετώντας τις επιλογές που έχουν κάνει στη σύνθεση γνωστοί φωτογράφοι.

Ζητήστε κριτική

Η εποικοδομητική κριτική θα σας κάνει καλύτερους φωτογράφους.

Προσπαθήστε να βρείτε έναν φωτογράφο ή μια ομάδα φωτογράφων και να δείξετε τη δουλειά σας. Σίγουρα θα πάρετε πολύτιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε  τα αποτελέσματά σας.

Παρακολουθήστε ένα μάθημα

Παρακολουθώντας ένα μάθημα ή ένα σεμινάριο φωτογραφίας επενδύετε σε γνώσεις που θα δώσουν λύσεις σε τυχόν προβληματισμούς που μπορεί να έχετε, θα μάθετε πράγματα τα οποία ίσως δεν γνωρίζατε και θα μελετήσετε νέες τεχνικές.

Κατανοήσετε τις θεμελιώδεις ρυθμίσεις

Η κατανόηση της ταχύτητας κλείστρου, του ISO και του τρόπου που γίνεται ο εστίαση στη φωτογραφία (shutter speed, ISO και aperture) αλλά και του πως λειτουργούν και συνδυάζονται μεταξύ τους είναι τα σημεία εκείνα που θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε πραγματικά εκπληκτικές φωτογραφίες.