Φωτογράφηση παιδικών γενεθλίων

Η φωτογράφηση παιδικών γενεθλίων είναι από τις πιο όμορφες και διασκεδαστικές. Είναι αυτή η ενέργεια των παιδιών που μεταφέρεται στο χώρο και κάνει και εμάς να αισθανόμαστε πάλι παιδιά.

Οι φωτογραφίες παιδικών γενεθλίων, είναι σημαντικές να υπάρχουν για τα παιδιά αλλά και για εμάς, για αυτό δεν πρέπει ποτέ να τις προσπερνάμε ή να τις θεωρούμε κάτι ασήμαντο.

Όποιος αναλάβει από το περιβάλλον μας να φέρει εις πέρας αυτό το σημαντικό έργο, θα πρέπει να γνωρίζει κάποια πράγματα που θα κάνουν αυτές τις φωτογραφίες έναν μικρό θησαυρό.

Η ενέργεια των παιδιών είναι ανεξάντλητη, το ίδιο ο ενθουσιασμός αλλά και η χαρά τους όταν βρίσκονται σε ένα τέτοιο γεγονός. Ο άνθρωπος λοιπόν που θα αναλάβει να τραβήξει τις φωτογραφίες θα πρέπει να έχει την ικανότητα να ξαναγίνει για λίγο πάλι παιδί μαζί τους.

Η πρώτη προσέγγιση ενός ενήλικα απέναντι σε αυτή τη πρόταση … να γίνουμε για λίγο πάλι παιδί μαζί τους, μπορεί να είναι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί, γιατί πρώτα από όλα δεν θα δεχτούν την παρουσία ενός ενήλικα τα παιδιά, τουλάχιστον όχι τόσο κοντά στα παιχνίδια και τους διαλόγους τους, κι όμως η προσέγγιση αυτή δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια.

Η αυθεντικότητα, η ευρηματικότητα, η καλή διάθεση και ο ενθουσιασμός είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους, ακόμα και αν χρειαστεί να αφήσουμε για λίγο την κάμερα και να πάρουμε μέρος σε κάποια από τα παιχνίδια τους ή να προτείνουμε εμείς ένα.

Σίγουρα θα περάσουμε πιο όμορφα και αποδοτικά από τους υπόλοιπους ενήλικες και σύντομα όχι μόνο θα δεχτούν την παρουσία μας κοντά τους, αλλά μέσα από τα παιχνίδια τους θα δημιουργούν ιδανικές στιγμές για ανεπανάληπτες φωτογραφίες που τα ίδια θα μας φωνάζουν να τραβήξουμε.

Έχοντας κερδίσει την συμπάθεια και την εμπιστοσύνη τους, όταν δηλαδή έχουν δεχτεί την παρουσία μας και έχει φύγει ο «ελέφαντας» μέσα από το δωμάτιο, οι φωτογραφίες που θα τραβήξουμε θα είναι φυσικές, αυθεντικές, ενώ πολύ πιο εύκολα θα τραβήξουμε κοντινά ή πιο σημαντικά την επανάληψη μίας δραστηριότητας για να πετύχουμε την ιδανική γωνία ή την ιδανική στιγμή, μπορεί να ακούγεται στημένο, όμως με τα παιδιά πάντα κάτι απρόβλεπτο θα συμβεί, ακόμα και στην επανάληψη.

Οι φωτογραφίες που θα τραβήξουμε θέλουμε να έχουν διαφορετική αίσθηση και φυσικά διαφορετικές γωνίες και επίπεδα.  Θα τραβήξουμε δηλαδή φωτογραφίες όπου θα  βρισκόμαστε στο ίδιο ύψος με τα παιδιά, πιο κάτω ή πιο πάνω αποθανατίζοντας για παράδειγμα ένα παιχνίδι τους.

Αυτό σημαίνει, τοποθέτηση κάτω από το ύψος τους παιδιού, στο ίδιο ύψος με αυτό, πάνω από το ύψος του παιδιού με σκοπό να φωτογραφηθεί μία δραστηριότητα όχι το ίδιο το παιδί.

Σίγουρα κατά τη διάρκεια του πάρτι ο πρωταγωνιστής είναι το παιδί που γιορτάζει, οι φωτογραφίες όμως που θα τραβήξουμε με το παιδί μόνο του μέσα στο frame μας θα πρέπει να είναι περιορισμένες γιατί αυτό που αποζητάμε είναι όλο το story. Παράδειγμα, ο ενθουσιασμός ενός δώρου που άρεσε, γίνεται ακόμα πιο σημαντικός, όταν το παιδί που έκανε το δώρο αυτό βρίσκεται μέσα στην εικόνα, γιατί και αυτό με τη σειρά του θα αντιδράσει στον ενθουσιασμό με μία γλυκιά ή αστεία φατσούλα (Priceless!)

Την εποχή του χειμώνα και της αρχής της άνοιξης, όλα τα πάρτι πραγματοποιούνται μέσα σε κλειστούς χώρους, όπου το φυσικό ή το τεχνητό φως μπορεί να μην αποτελούν συμμάχους σε αυτή τη φωτογράφηση, πειραματιστείτε λίγο με τη φωτογραφική μηχανή και την ποικιλία των αυτόματων ρυθμίσεων που έχει για όλες τις καταστάσεις φωτισμού.

Για φωτογραφίες με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα όπως το σβήσιμο της τούρτας, θα χρεαστείτε πιο αργό shutter speed και ISO 400-600.

Τέλος, μην ξεχάσετε να τραβήξετε γενικές φωτογραφίες, αλλά και το στολισμό του πάρτι, μόνο έτσι θα μπορέσετε να διηγηθείτε ολοκληρωμένα το story αυτής της όμορφης και ξεχωριστής ημέρας.