Γιατί πρέπει να κροπάρετε τις φωτογραφίες σας

Όταν φωτογραφίζουμε ένα θέμα, το κάδρο φαίνεται να είναι το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε, αφήνοντας πολλές φορές να εισχωρήσουν μέσα στην εικόνα μας στοιχεία λιγότερο ελκυστικά.

Τραβώντας μία φωτογραφία είτε κάθετα, είτε οριζόντια το θέμα μας είναι αυτό που πρέπει να τραβά την προσοχή και τίποτα περισσότερο, γιατί αφήνοντας να εισχωρήσουν και άλλα στοιχεία, η φωτογραφία μας χάνει την επιδραστικότητά της.

Ανάλογα λοιπόν με το κάδρο που τραβάμε υποδεικνύουμε στον θεατή τι θεωρούμε σημαντικό και τι όχι, άρα, οτιδήποτε δεν ενισχύει τη δύναμη της εικόνας, αντίθετα την αποδυναμώνει, θα πρέπει να αφαιρείται.

Ο πρώτος κανόνας στη φωτογράφηση είναι να δοκιμάζουμε διαφορετικές γωνίες για να βρούμε τελικά εκείνη που θα δείχνει το θέμα μας πιο ελκυστικό.

Στη συνέχεια προσέχουμε τα άκρα του κάδρου και αν εντοπίζουμε στοιχεία που βρίσκουμε ενοχλητικά, αλλάζουμε γωνία.

Ανάλογα με το θέμα και την ιστορία που θέλουμε να εξιστορήσουμε επιλέγουμε αν θα ακολουθήσουμε τον κανόνα του τρίτου ή όχι (τοποθετώντας δηλαδή το θέμα μας στην άκρη της εικόνας).

Όταν φωτογραφίζουμε ένα αρχιτεκτονικό θέμα, για παράδειγμα σε έναν αρχαιολογικό χώρο ή ένα ιστορικό κτίριο, μπορούμε αρχικά να πάρουμε μία λήψη από μακριά με το θέμα μας ολόκληρο, αλλά οι φωτογραφίες που θα παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα από κοντινές λήψεις συνήθως από κάτω προς τα πάνω, που θα τοποθετούν το κτίριο στη μία πλευρά της φωτογραφίες και στην άλλη μπορεί για παράδειγμα να φαίνεται ο ουρανός, δημιουργώντας έτσι μία ιδιαίτερη σύνθεση, όπου το μάτι θα μοιράζεται ανάμεσα στο γαλανό του ουρανού και τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που θέλουμε να αναδείξουμε.

Ακόμα και αν προσέξουμε οι φωτογραφίες να έχουν τα λιγότερα περιττά στοιχεία, κάποιες φορές είναι αδύνατο να τα εξαλείψουμε τελείως και εκεί έρχεται το κροπάρισμα, όπου μπορούμε να κόψουμε τη φωτογραφία στα σημεία που θέλουμε, είτε μέσα από την κάμερά μας, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία που έχει, είτε αργότερα στον υπολογιστή μας με τη βοήθεια του προγράμματος photoshop.

Επιπλέον, μπορούμε να αλλάξουμε τις αναλογίες, όπως για παράδειγμα να την κάνουμε τετράγωνη ή πανοραμική.

Ελέγχοντας  λοιπόν περισσότερο τη σύνθεση της φωτογραφίας και μαζί με τη βοήθεια του crop, μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχες εικόνες, που αργότερα μπορούμε περήφανα να προσθέσουμε σε ένα άλμπουμ, να δημοσιεύσουμε στα social media ή να δημιουργήσουμε μία ιδιαίτερη εκτύπωση για το χώρο του σπιτιού μας.