Πως θα τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες ακόμα και με ένα παλιότερο smart phone

Κάθε χρόνο βγαίνουν όλο και πιο εξελιγμένα smartphones που προσφέρουν video και φωτογραφίες ασύλληπτης ποιότητας, ενώ εύκολα μπορούμε να παρακολουθήσουμε στις οθόνες τους τις αγαπημένες μας ταινίες και σειρές με απόλυτη ευκρίνεια.

Ωστόσο, η αγορά ενός νέου smartphone κοστίζει πάρα πολλά χρήματα και αν αυτό που ήδη έχουμε δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα, τότε αυτή η αγορά αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Τα χαρακτηριστικά που έχουν οι κάμερες που φοράνε τα νέα smartphone είναι σίγουρα ένας πειρασμός για να σκεφτούμε την αγορά ενός τέτοιου κινητού τηλεφώνου, όμως χρησιμοποιώντας σωστά τη κάμερα του κινητού που ήδη έχουμε μπορούμε να τραβήξουμε εξίσου υπέροχες φωτογραφίες, αν γνωρίζουμε πώς να φωτογραφίσουμε ένα θέμα.

Καθαρός φακός

Αρχικά αυτό που προσέχουμε πάντα πριν τραβήξουμε μία φωτογραφία, είναι ο φακός της κάμερας να είναι καθαρός. Επειδή το κινητό μας τηλέφωνο είναι μία συσκευή που έχουμε πάντα μαζί μας, μπορεί ο φακός της κάμερας να έχει μαζέψει σκόνη, ακόμα και υπολείμματα από κάποια κρέμα που χρησιμοποιούμε για τα χέρια μας, τα οποία θα επηρεάσουν σίγουρα την ποιότητα της φωτογραφίας που θέλουμε να τραβήξουμε, οπότε καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα πανάκι σαν αυτό που καθαρίζουμε τα γυαλιά μας ή αυτό των γυαλιών μας για να καθαρίζουμε τον φακό πριν τραβήξουμε την φωτογραφία.

Κρατάμε το κινητό με τα δύο χέρια

Ο σωστός τρόπος για να τραβήξουμε μία φωτογραφία είναι να κρατάμε το κινητό μας με τα δύο χέρια. Πολλές φορές οι περισσότεροι από εμάς κρατάμε το κινητό με το ένα χέρι και με το δείκτη του άλλου μας χεριού πατάμε στην οθόνη για να τραβήξουμε τη φωτογραφία. Αυτό είναι λάθος! Πρέπει να κρατάμε το κινητό με τα δύο χέρια και με το δείκτη ή τον αντίχειρά μας να πατάμε στην οθόνη. Κρατάμε δηλαδή την κάμερα όσο πιο σταθερά γίνεται. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τις κουνημένες και θολές φωτογραφίες.

Τραβάμε κοντινές φωτογραφίες

Όταν φωτογραφίζουμε πρόσωπα τα φωτογραφίζουμε από κοντά κοιτάζοντας να γεμίζουμε όλη τη κορνίζα με αυτό. Ιδανικά φωτογραφίζουμε από το στέρνο και επάνω. Ο φόντος πίσω από το πρόσωπο που φωτογραφίζουμε, αν ο περιβάλλοντας χώρος μας δίνει την ευκαιρία, θα πρέπει να είναι σκούρος.

Η κορνίζα μέσα στη κορνίζα

Άλλος ένας τρόπος για να φωτογραφίσουμε κάποιον που η φωτογραφία του θα παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι να εισάγουμε μία ακόμα κορνίζα μέσα στην κορνίζα της φωτογραφίας μας. Σας μπέρδεψα; Είναι απλό όταν φωτογραφίζουμε κάποιον για παράδειγμα σε έναν εξωτερικό χώρο, γύρω του υπάρχουν διάφορα αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως μία πόρτα ή ένα παράθυρο. Το σχήμα τους, έχοντας στο κέντρο το πρόσωπο που θέλουμε να φωτογραφίσουμε, αποτελεί μία κορνίζα μέσα στη κορνίζα της φωτογραφίας μας.

Ο κανόνας του τρίτου.

Όταν φωτογραφίζουμε ένα ή πολλά πρόσωπα μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα στη φωτογραφία μας, αν χωρίσουμε τη φωτογραφία σε τρία τρίτα και φωτογραφίσουμε το πρόσωπο ή τα πρόσωπα μεταξύ του 2ου και 3ου τρίτου. Ναι τα κλασμάτων που μαθαίναμε στο δημοτικό αποτελούν πεδίο εφαρμογής και στη τέχνη της φωτογραφίας.

Γραμμές Οδηγοί  

Οι «Γραμμές Οδηγοί» στη φωτογραφία, οι οποίες μπορεί να είναι αρχιτεκτονικές όπως για παράδειγμα οι σκάλες ή φυσικές, θα οδηγήσουν το μάτι του θεατή στο θέμα που φωτογραφίζουμε, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη αίσθηση και ατμόσφαιρα στη φωτογραφία μας.

Συμμετρία

Η συμμετρία είναι σημαντική ότι και αν φωτογραφίζουμε είτε είναι ένας άνθρωπος, είτε ένα τοπίο. Αυτό που θέλουμε είναι να αποφύγουμε φωτογραφίες που μοιάζουν να παίρνουν την ανιούσα και άλλοτε την κατιούσα. Φανταστείτε έναν νοητό χάρακα ή δανειστείτε στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου, όπως ένα πεζούλι που θα σας βοηθήσει να τραβήξετε ίσια την φωτογραφίας σας.