Δείτε πως οι φωτογραφίες σας θα αποκτήσουν προσωπικό στυλ

Όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι της ιστορίας, από την αναγέννηση έως τους μοντέρνους καιρούς, ξεχώρισαν για το ιδιαίτερο στυλ με το οποίο απέδωσαν πάνω στους πίνακές τους το χρώμα, το συναίσθημα, το φως και τελικά το θέμα που είχαν επιλέξει να ζωγραφίσουν.

Όλοι μπορούμε για παράδειγμα να ξεχωρίσουμε εύκολα ένα πίνακα του Βαν Γκογκ ή του Πάμπλο Πικάσο από τον χαρακτηριστικό τρόπο που απέδιδαν τα θέματά τους και από την ιδιαίτερη τεχνική τους.

Η φωτογραφία ως στενό συγγενικό πρόσωπο της ζωγραφικής, διακρίνεται και αυτή από ιδιαίτερες τεχνικές και από το προσωπικό στυλ του κάθε φωτογράφου.

Πως όμως μπορούμε όμως να αναδείξουμε και να προσδώσουμε αυτό το προσωπικό στυλ στις φωτογραφίες μας; Από πού ξεκινάμε και πως το δημιουργούμε;

 

Η γερμανίδα φωτογράφος  Christina Svenja σε άρθρο της στο PetaPixel, αναλύει τι πρέπει να κάνετε για να αποκτήσουν οι λήψεις σας τον δικό σας χαρακτηριστικό στυλ.

Η δημιουργός προτείνει να ξεκινήσετε από τις ήδη υπάρχουσες λήψης σας. Να κοιτάξετε το portfolio σας και να ξεχωρίσετε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες μέσα από αυτό.

Στη συνέχεια απομονώστε τις και κοιτάζοντάς τες αναζητήστε απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις.

  • Πώς είναι ο φωτισμός τους; Είναι απαλός ή έντονος (π.χ. με σκληρές σκιές);
  • Από πού προέρχεται ο φωτισμός; (οπίσθιος, πλευρικός, κ.λ.π)
  • Πού έχει γίνει η φωτογράφιση; Σε εσωτερικό ή σε εξωτερικό χώρο;
  • Πώς είναι τα χρώματα; Θερμά ή ψυχρά; Ζωηρά ή απαλά;
  • Οι τόνοι; Είναι φωτεινοί ή σκοτεινοί;
  • Υπάρχει bokeh effect, δηλαδή περιέχονται τμήματα εκτός εστίασης, υπάρχει βάθος ή όλο το κάδρο είναι εστιασμένο;
  • Υπάρχουν άνθρωποι στις λήψεις; Τι φοράνε; Τι κάνουν; Ποζάρουν;
  • Υπάρχουν ζώα στις λήψεις; Πού βρίσκονται μέσα στην σύνθεση;
  • Τι διάθεση προκαλεί κάθε φωτογραφία σε εσάς;
  • Παρατηρείτε ένα κοινό θέμα μεταξύ των εικόνων σας;

Αφού εντοπίσετε όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τις φωτογραφίες αυτές να ξεχωρίζουν στα μάτια σας, προσπαθήστε να τα επαναλάβετε στις επόμενες φωτογραφίες που θα βγάλετε ή στις επόμενες δουλειές σας.

Αν ανακαλύψετε κάτι που σας αρέσει στη δουλειά κάποιου άλλου φωτογράφου, αλλά εσείς δεν έχετε τις τεχνικές γνώσεις για να πραγματοποιήσετε μία τέτοια λήψη, ρωτήστε κάποιον που γνωρίζει. Μην ντραπείτε να το κάνετε καθώς το αποτέλεσμα από αυτή τη νέα γνώση θα είναι να διευρύνεται τους ορίζοντές σας σε ένα αντικείμενο που αγαπάτε.

Με αυτόν τον τρόπο το στυλ σας θα εξελιχθεί και όσο θα ψάχνετε και θα ανακαλύπτεται νέα πράγματα και τεχνικές το αποτέλεσμα των εικόνων σας θα γίνεται όλο και πιο ιδιαίτερο.

Μελετήστε τη δουλειά σας, αναζητήστε νέα γνώση και νέα concept, εξασκηθείτε και τέλος πιστέψτε στον εαυτό σας.